Мапа са границама насеља из 2017. године / -Архива
27/07/2021 u 09:40 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Голубовци не посједује документацију о територији Зете из 1957. године, више пута мијењала статус

Поручуjемо надлежним органима да ћемо захтиjевати да узмемо учешће у радним тиjелима коjа се баве питањем граница Зете, поручује Слађана Калуђеровић (СНП)

Скупштина Главног града не располаже подацима о границама Општине Титоград из 1957. године у чијем саставу је тада била и територија Зете, саопштено је из Општине Голубовци. Њихов одговор достављен је Слађани Калуђеровић, одборници СНП-а у СО Голубовци, која је кроз форму одборничког питања тражила да јој се доставе подаци гдје су тачно границе општине с обзиром да је у току израда елабората о самосталности Зете, али и који су то дјелови Зете гдје је још увијек неријешено питање границе. Калуђеровић је тражила да јој се достави и мапа гдје ће бити приказане границе Зете од 1957. године па до данас, са свим промјенама које су се дешавале у међувремену.

–У току рада организационог одбора за стварање услова за почетак рада новоосноване Општине Тузи, кандидовано је питање разграничења подручја насеља Врањ и Матагужи. Када су у питању границе насеља прије оснивања Градске општине Голубовци, од 1957. до 2006. године, обратили смо Скупштини Главног града. Достављене су нам одлука насељима и границама насеља на територији Главног града (Службени лист Црне Горе-општински прописи број 1/94) и одлука о насељима и границама насеља на територији Главног града (Службени лист ЦГ- општински прописи бр 14/12) са елаборатом о границама насеља на подручју Главног града.Такође, обавијештени смо да Скупштина Главног града не располаже подацима о границама Општине Титоград из 1957. године. Напомињено да су, сходно Закону о подјели Народне Републике Црне Горе на општине из 1957. године, у састав тадашње Општине Титоград улазила мјеста и самостална насеља утврђена тим законом, као и да је њим било прописано да су границе општина утврђене границама мјеста и самосталних насеља – одговор је Општине Голубовци.

Општина је Слађани Калуђеровић доставила и мапу са границама насеља из 2017. године, када су формирана насеља Анови и Гошићи.

Калуђеровић истиче да је питање територијалног разграничења битно у тренутку када се ради елаборат о самосталности Зете.

–У историjи већ имамо неколико примjера неправди по овом питању, односно ампутациjе териториjе Зете. Тако су непосредно по окончању Првог свjетског рата 1918. године, Горња Зета, Доња Зета и Матагужи биле три засебне општине. Послиjе Другог свjетског рата, новом териториjалном подjелом, а на основу политичке одлуке, од Зете су одузета села Врањ и Даjбабе, као и Забjело. Нова неправда jе услиjедила 1957. године када jе укинута и општина Зета. Проглашењем Закона о Главном граду 2005. године, формирана је Градска општина Голубовци која представља фактички ново отимање териториjе Зете. Наша претензиjа ниjе да вратимо териториjу из периода приjе Другог свjетског рата, већ да укажемо на хронологиjу догађаjа, коjи сведоче о хронично дискриминаторском односу према Зети као општини – наводи Калуђеровић.

Она подсјећа да је наjновиjим разграничењем између Главног града и Општине Голубовци умањена териториjа општине за три урбанистичке парцеле, на коjима jе предвиђена градња постројења за прераду отпадних вода.

– Будући да спроводимо активности у правцу израде елабората о самосталности Зете, за саму процjену и анализу jе врло битно питање териториjалног разграничења. Поручуjемо надлежним органима, како локалним тако и државним, да ћемо будно пратити дешавања у вези са овом тематиком и захтиjевати да узмемо учешће у радним тиjелима коjа се баве питањем граница Зете – поручује Калуђеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:20