Исмета Ђокај / Дан
08/12/2021 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Тузи ће плаћати пoљопривредницима доприносе

Произвођача који плаћају доприносе има 48. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде их подржава са 40 одсто, а ми ћемо видјети да донесемо одлуку да то буде од 20 до 30 процената, у зависности од средстава која добијемо, каже Исмета Ђокај

Секретаријат за пољопривреду и рурални развоj Општине Тузи припремио jе Одлуку о подстицаjима и инвестирању у развоj пољопривреде. Како је објаснила Исмета Ђокај, секретарка за пољопривреду, у питању је општа одлука из које ће се доносити нове са прецизнијим мјерама за развој пољопривреде у складу са опредијељеним средствима из буџета Oпштине.

– Подстицаjи ће бити остварени кроз унапређење сточарске производње, тржишне производње млиjека, повртарскe производње, организовања и развоj органске пољопривредне производње, управљања ризицима у пољопривреди, производње и развоj воћних и виноградарских засада. Такође, пружиће и подршку производњи и развоjу маслинарства, љековитог и ароматичног биља, активностима кооператива, удружењима и организациjама произвођача, коришћењу планинских пашњака, промоциjи пољопривредних производа и пољопривреде, едукациjи и студиjским путовањима произвођача, унапређење пчеларства, производњу цвиjећа, развоjу слатководног рибарства, унапређењу сточног фонда, заштита биља, партиципациjу у осигурању пољопривредним произвођачима... У зависности од средстава коjе општина опредјељује за развоj пољопривреде за годину за коjу се припреми агробуџет секретариjат предлаже мjере на основу приоритета и заинтересованости пољопривредних произвођача – казала је Ђокај.

Она истиче да су се трудили да мјерама обухвате углавном све оне линиjе, односно гране производње коjе су заступљене.

– Вјерујемо да смо обухватили и све мјере коjе утичи на квалитет производа и уопште на животни стандард пољопривредних произвођача. Ми ћемо се у складу са опредијељеним средствима из буџета одлучивати које линије ћемо помоћи. Дефинитивно је да ћемо помагати жетву, сајмове пољопривреде, као и уплаћивање доприноса произвођачима. Произвођача који плаћају доприносе има 48. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде их подржава са 40 одсто, а ми ћемо видјети да донесемо одлуку да то буде од 20 до 30 процената, у зависности од средстава која добијемо. Крајем ове године повећали смо премије за млијеко са два на пет центи по литру. За наредну годину ћемо одлучити колико ће то бити. Ове године помогли смо и складиштење производа јер су то пољопривредници навели као највећи проблем. За следећу годину видјећемо на који начин ћемо помоћи биљну производњу. У сваком случају како будемо располагали са средствима тако ћемо доносити одређене одлуке и њима конкретно прецизирати помоћ – каже Ђокај.

Ова одлука, како је казала Исмета Ђокај, наћи ће се на дневном реду децембарске сједнице СО Тузи, тако да ће бити примјенљива од јануара.

– На ову одлуку смо добили позитивно мишљење ресорног министарства и вjеруjемо да нема разлога да не буде изгласанана на сједници. Она представља основ за даље поступање, односно предлагање мjера за развоj пољопривреде у нашоj општини. Наравно она ниjе свето писмо, може се миjењати у случаjу да се у међувремену поjави потреба за неким другим линиjама подршке за шта увиjек има простора. Током свих ових година рада у овоj области, наравно и струка има своjу риjеч, али смо научили да слушамо шта то произвођачи предлажу, jер смо свакодневно са њима у комуникациjи. Отворени смо за сарадњу, за сугестиjе и мишљења, и надаље да радимо заjедно како би се створио амбиент за боље пословање наших фармера – казала је Ђокај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:50