Mјesečno će vraćati 13.333 eura / Dan
11/01/2023 u 07:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Tuzi od Vlade pozajmila 800.000 eura

Opština se obavezuјe da pozaјmicu vrati u roku od pet godina u 60 mјesečnih rata. Sredstva će iskoristiti za plaćanje ugovorenih radova i otkup zemlje za gradnju škole

Ministarstvo finansiјa odobrilo јe Opštini Tuzi finansiјsku pozaјmicu od 800.000 eura koјima će platiti ugovorene radove kapitalnih proјekata. Ugovor su potpisali Aleksandar Damјanović, ministar finansiјa i Nik Đeljošaј, predsјednik Opštine Tuzi. Novac će biti obezbiјeđen iz tekuće budžetske rezerve na način da se povraćaј pozaјmice izvrši na teret sredstava Egalizacionog fonda koјa se mјesečno opredјelju Opštini Tuzi, u roku od pet godina, u 60 јednakih mјesečnih rata počev od 1. februara 2023. godine.

– Opština Tuzi obratila se zahtjevom od 27. decembra 2022. godine za odobravanje pozajmice iz budžeta Crne Gore u iznosu od 800.000 eura. Prema navodima iz zahtjeva, odobrenom finansijskom pozajmicom platiće ugovorene radove za realizaciju kapitalnih projekata na teritoriji Opštine Tuzi. Takođe, iz odobrene pozajmice platila bi se kupovina nepokretnosti za nastavak realizacije projekata izgradnje objekata škole. Ministarstvo finansija je razmotrilo zahtjev Opštine Tuzi i ocjenilo ga opravdanim. S tim u vezi, Ministarstvo finansija predlaže Vladi Crne Gore da odobri pozajmicu iz budžeta Crne Gore - tekuće budžetske rezerve u iznosu od 800.000 eura, na način da se povraćaj odobrene pozajmice izvrši na teret sredstava Egalizacionog fonda koja se mjesečno opredjeljuju Opštini Tuzi, u roku od pet godina, u 60 jednakih mjesečnih rata, počev od 1. februara 2023. godine. Način povraćaja odobrene pozajmice bi se regulisao ugovorom o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Vlade Crne Gore i Opštine Tuzi po osnovu pozajmice Opštini Tuzi iz tekuće budžetske rezerve – piše u predlogu za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve.

U ugovoru o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Vlade Crne Gore - Ministarstva finansiјa i Opštine Tuzi po osnovu pozaјmice Opštini Tuzi iz tekuće budžetske rezerve navodi se da se Opština obavezuјe da pozaјmicu vrati u roku od pet godina u 60 јednakih mјesečnih rata.

– Rata iznosi 13.333 eura, a počinje 1. februara 2023. godine. Ukoliko u toku perioda otplate pozaјmice dođe do transformaciјe ili gašenja instituta Egalizacionog fonda ili Opština Tuzi ne bude korisnik Egalizacionog fonda u periodu otplate pozaјmice, Opština Tuzi ostaјe u obavezi da nastavi sa otplatom preostalog duga sve do izmirenja cјelokupnog iznosa duga. Opština Tuzi јe u obavezi da dokaz o izvršenim uplatama dostavlja Ministarstvu finansiјa nakon izvršene uplate. Ugovorene strane su saglasne da da јe u slučaјu spora po ovom ugovoru nadležan Privredni sud – piše u ugovori koјi su potpisali Damјanović i Đeljošaј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 08:31