ОШ „18. октобар” / -М.Л.В.
15/03/2022 u 07:39 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОШ „18. октобар” обуставила превоз за наставнике: Размишљају и о укидању превоза за ученике

Био сам принуђен да обуставим превоз за запослене који сада морају да се сналазе јер градског превоза нема, каже Жељко Бојанић, в.д. директора „18.октобар”

Након поскупљења горива ОШ „18. октобар” укинула је превоз просвјетних радника до школе, а питање је да ли ће имати могућност да наставе са превозом ученика. Како је истакао в.д директора школе Жељко Бојанић уназад четири мјесеца слали су дописе Министарству просвјете за повећање горива које се дотира школи али одговор је био негативан.

– Од октобара запослени у школи су користили комби за просвјетаре који путују за Лијеву Ријеку. Како се маршрута промијенила и сада тај комби иде аутопутем тако да су запослени остали без превоза. Одлучио сам да наш комби пође ујутру за запослене надајући се да ако упутим молбу Министарству добијемо повећање горива које би на мјесечном нивоу било око 120 литара. Упућено је неколико молби, а одговор смо добили прије неколико дана. Дирекција за ученички и ђачки стандард наводи да Министарство не може да нам изађе у сусрет и одобри ту помоћ. То је због тога што то није ушло у буџет за 2022. годину за те сврхе и био сам принуђен да обуставим превоз за запослене који сада морају да се сналазе јер градског превоза нема и многи користе такси услуге које су за просвeтног радника велики издаци. Нијесам имао другога начина јер комби је изузетно неекономичан то је возило који троши преко 17 литара бензина и често представља велики проблем што се тиче кварова – наводи Бојанић.

image

Страхиња Булатовић

-М.Л.В.

Булатовић: Плате колико потрошимо

У Пиперима су истакли да тренутно немају проблема што се тиче превоза и да комби користе искључиво за превоз ученика. В.д. директора ОШ „Војин Поповић“ Страхиња Булатовић каже да министарсто дотира сваки мјесец и није то нека велика цифра али да тренутно немају проблема.

– На мјесечном нивоу не знам тренутно која је цифра али све што потрошимо то нам се и плати. Ми комби искључиво користимо само за потребе ученика док се просвјетни радници сналазе сами, неко таксијем неко својим аутомобилом – каже Страхиња Булатовић.

Бојанић је истакао да након повећања цијена горива нијесу упућивали молбе Министарству али су имали то у плану јер се надају да ће имати слуха да промијене квоту односно да додијеле мало више горива.

– На мјесечном нивоу школа добија неких 530 еура за превоз ђака и након поскупљања смо идаље на истој квоти. Сматрам да ни то неће бити довољно и да ћемо у неком моменту морати да обуставимо и превоз ђака. Комби иде до Пелевог Бријега, Близне, итд... сматрам да су ово евидентни проблеми. Ми смо тражили повећање од 130 до 140 еура по старим цијенама горива и надамо се да ће Министарство наћи рјешење за овај проблем и кориговати га да би превоз ђака био несметан. Такође, постоји могућност повезивања са школом у Међуријечју да се наши наставници превозе са њиховим комбијем али о томе отом потоп – истиче Бојанић.

Мила Чавелиш, в.д директора ОШ „Шћепан Ђукић“, Лијева Ријека, истиче да они тренутно немају никаквих проблема што се тиче горива за аутобус који превози ученике.

– Мјесечни рачун за гориво је око 600 еура. Ми немамо проблема што се тиче превоза. Чула сам да на сјеверу школе обустављају превоз ученика али код нас то није случај. Комби се користе за превоз ученика и професора – каже Чавелиш.

Александар Вукићевић, в.д. директора ОШ „Бошко Радуловић” из Комана, истакао је да нема званични став везан за повећања цијена горива и није желио да коментарише да ли ће од Министарства затражити повећање горива за потребе превоза ученика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:12