21/04/2023 u 14:21 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OŠ "Đoko Prelević" obilježila Dan planete Zemlje

U dvorištu škole polumaturanti su posadili borove, saopštio je Radomir Šćepanović, direktor škole

Polumaturanti Osnovne škole "Đoko Prelević" na Ublima u školskom dvorištu su posadili borove i na taj način obilježili Dan planete zemlje. U sadnji borova, kako je saopštio Radomir Šćepanović, direktor škole, učestvovalo je 11 učenika devetog razreda. Osim akcije oplemenjivanja školskog dvorišta organizovan je dječji maskenbal. 

–Na dan kada je počeo da se obilježava Dan planete zemlje skrenuta je pažnja javnosti da treba da se smanje negativni uticaji na životnu sredinu, a ukazano je na značaj i očuvanje prirode. Naša država se nije pokazala u velikom svijetlu iako smo ekološka država. Dovoljno je pogledati naše šume, rijeke, neke su stavljene u cijevi, uništeno je vodoizvorište Boljesestre. Koliko budemo davali planeti Zemlji, ona će nam to višestruko vratiti, a ukoliko je uništimo, uništili smo sami sebe. Zbog toga smo organizovali maskenbal kako bi dali doprinos Danu planete zemlje. U njemu su učestvovali svi đaci naše škole osim devetog razreda – saopštio je Šćepanović.  

image
-

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučio je da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:21