Сребреница (илустрација)
07/07/2021 u 18:18 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oтворена изложба с пресудама осуђеним ратним злочинцима за геноцид у Сребреници

На изложби су приказане све пресуде које се односе на геноцид у Сребреници, као и документарни филм који приказује чињенице извршеног геноцида у овом граду, јула 1995. године

У Подгорици је данас, у оквиру истраживачког пројекта "Геноцид у Сребреници", отворена изложба фотографија с пресудама осуђеним ратним злочинцима за геноцид у Сребреници, коју је приредила Иницијатива младих за људска права у сарадњи с The Post-Conflict Research Center (PCRC) и Меморијалним центром Сребреница, јавља Анадолија преносе медији.

На изложби су приказане све пресуде које се односе на геноцид у Сребреници, као и документарни филм који приказује чињенице извршеног геноцида у овом граду, јула 1995. године.

Члан Савјета Информационо-документационог центра Рифат Растодер, отварајући изложбу, казао је да реакције на недавно донешену Резолуцију о геноциду у Сребреници и сва негодовања која су се десила тим поводом у Црној Гори и региону, показују "да су многима још у памћењу поједине средњовјековне хајдучије и обрачуни с Турцима, него ли напади на Дубровник, Сарајево, Вуковар, Сребреницу".

- Отуда се све усвојене резолуције, документи и пресуде међународних судова доживљавају као злонамјерни политички исказ, а почињени злочини се негирају или правдају осветом за губитке за неке изгубљене битке. Због тога је неопходно подсјећање на учињене злочине, што се ради и овом изложбом - казао је Растодер.

Он је истакао да је потребна институционализација сјећања на жртве злочина, јер је то цивилизацијски и високо моралан чин. Отварању изложбе присуствовао је и амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимир Јукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:57