Jovo Пејовић / -Архива
20/11/2021 u 11:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић позвао министарство да преиспита нацрт ДУП-а: Умјесто кућа, Толошанима нацртали травњаке

На дјелу је урбанистички геноцид над старосједиоцима чије су парцеле претворене у зелене површине. Кажњавају се они који су испоштовали да се у зони обилазнице не гради, док су они који су кршили закон награђени стварањем претпоставки за легализацију, навео је Пејовић

Нацртом ДУП-а Толоши 2 велики број парцела на којима је била предвиђена индивидуална стамбена градња, односно градња кућа, претворен је у зелене површине, а предвиђено је уклањање великог броја објеката, пластеника и помоћних просторија. Тиме се по ко зна који пут дискриминише ово подручја на којем су у прошлом вијеку вршени експерименти кроз насилну експропријацију земљишта и нуђена урбанистичка рјешења која су ишла на штету грађана, оцијенио је Јово Пејовић, потпредсједник ДНП-а Црне Горе. Овим планским документом, који је на јавној расправи, предвидио је уклањање преко стотину различитиј грађевина, а њиме ће бити покривен простор од 303,49 хектара.

Јово Пејовић указује да су грађани Толоша и Вранића незадовољни понуђеним рјешењима и позива их да у уторак, 23. новембра учествују на централној јавној расправи и да тако зауставе покушај нове дискриминације и деградирања њихове имовине, а Министраство екологије, просторног планирање и урбанизма да преиспита понуђена рјешења.

–Овога пута као и много пута раније урбанистички геноцид се спроводи над оним грађанима које називамо старосједиоцима чије су урбанистичке парцеле претворене у зелене површине и тиме им онемогућено да нам свом земљишту изграђују индивидуалне стамбене објекте за себе и породице, али и драстично умањена њихова тржишна вриједност. Сиптоматично је да се понуђеним рјешењима кажњавају управо они грађани који су испоштовали све претходне прописе и одлуке да се у зони нове обилазнице око Подгорице не граде индивидуални стамбени објекти, док су они који су кршили закон награђени тиме што се њиховим бесправно саграђеним објектима стварају претпоставке за легализацију – навео је Пејовић.

Он додаје да је држава у Толошима давно изгубила битку са заштитом државне имовине.

–Под покровитељством државе је извршена узурпација земљишта и бесправна градња на површинама које се мјере хиљадама метара квадратних. Сада се покушавају сви ти пропусти надомјестити тако што се земљиште оних који су поштовали прописе у овој области користи за испуњавање жеља наручиоцима планова који немају благе везе са реалношћу – наводи Јово Пејовић, подсјећајући да су Толошани од сопствених средстава радили комплетну инфраструктуру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:15