/ foto: LAZAR RUZIC
02/03/2023 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pepić se ogradio od saveza "Pravim putem", podržao Đeljošaja

Politika Bošnjačke stranke je koncipirana da zastupa interese bošnjačkog naroda, ali ne na uštrb bilo koje druge zajednice, kazao je on

Dosadašnji odbornik Bošnjačke stranke u SO Tuzi Adnan Pepić pozvao je stranačke kolege da ipak podrže koaliciju Albanski forum koju predvodi Nik Đeljošaj na lokalnim izborima u toj opštini koji su zakazani za 5. mart.

Bošnjačka stranka na izborima u Tuzima izlazi u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Demokratskom unijom Albanaca (DUA) i Socijaldemokratama (SD). Ova izjava Pepića, koji je sedmi na listi koalicije "Pravim putem", može se tumačiti i kao očigledno neslaganje u stranci, ali i kao otklon od podrške predsjedničkom kandidatu DPS-a na izborima 19. marta.

Pepić je u izjavi dostavljenoj portalu Dan saopštio da "polazeći od programskih načela Bošnjačke stranke, izražava otklon od stranputice kojom je krenuo Opštinski odbor Bošnjačke stranke Tuzi".

Kaže da takvo rukovođenje može imati posledice na tradicionalno dobre odnose i svakodnevno funkcionisanje između Bošnjaka i Albanaca u opštini Tuzi, ali i uopšte u Crnoj Gori.

- Politika Bošnjačke stranke je koncipirana da zastupa interese bošnjačkog naroda, ali ne na uštrb bilo koje druge zajednice. Interes Bošnjaka, a samim tim i Bošnjačke stranke, jesu dobri odnosi sa svim drugim nacionalnim i vjerskim zajednicama, naročito dobri odnosi sa manje brojnim nacionalnim zajednicama, gdje posebnu tradiciju njegujemo u odnosima sa Albancima- navodi u saopštenju.

Podsjeća da je BS u prethodnom periodu u opštini Tuzi obavljala vlast skupa sa Albanskim forumom.

-Ta vlast je u mnogim segmentima bila dobra i korektna, iako su pojedinci iz Bošnjačke stranke zbog ličnih interesa bili kočničari realizaciji projekata na Karabuškom Polju i Kuće Rakića, naselja u kojima je bošnjačko stanovništvo većinsko. Ti pojedinci, koji su predstavljali Bošnjake i Bošnjačku stranku, nisu se pridržavali osnovnih programskih načela i principa Bošnjačke stranke i nisu se rukovodili interesima bošnjačkog naroda. U konačnici su na neprincipijelan način, što nije svojstveno bošnjačkom narodu, okrenuli leđa onima od kojih su protekle 4 godine dobijali sve benefite- kazao je on.

Dodaje da su se takvom politikom narušili tradicionalno dobri odnosi sa albanskim partijama i pokušali poremetiti i odnosi dva naroda, što je, kako kaže, u suprotnosti sa politikom koju BS od osnivanja njeguje i vodi.

-Politički odnos koji smo imali sa Albanskim forumom nije trebalo narušavati, naročito ne zbog ličnih interesa pojedinaca. Stoga pozivam svoje buduće stranačke kolege u opštinskom parlamentu da u interesu naroda i stranke čiji smo predstavnici skupa radimo na ponovnom uspostavljanju povjerenja i dobrih odnosa sa Albanskim forumom i damo podršku njihovom lideru Niki Đeljošaju za novi mandat, s kojim treba ojačati saradnju, što ću ja učiniti u interesu Bošnjaka koji žive u opštiniTuzi, a u skladu s politikom Bošnjačke stranke- naveo je Pepić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:19