Инвеститорима представили потенцијале Подгорице / Архива Дана
19/02/2022 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација Главног града боравила на свјетској изложби: Не прецизирају колико је коштао пут у Дубаи

У буџету jе предвиђена ставка за Експо Дубаи 2020 у износу од 20.000 еура. Међутим, износ утрошених средстава jе знатно мањи: делегациjи jе плаћена повратна авионска карта, смjештаj на бази ноћења са доручком, путно здравствено осигурање и дневнице, кажу из Главног града

Делегација Главног града почетком фебруара боравила је у Дубаију гдје је на Свјетској изложби Експо Дубаи 2020 представила инвестиционе потенцијале Подгорице. Ко је све био у делегацији Главног града на овом догађају, на основу које платформе и колико је средства из градске касе издвојено у те сврхе, питали смо Главни град јер нигдје нијесу јавно објављени ти подаци. Град смо питали и да ли ће извјештај о боравку делегације бити јавно објављен, те и коме се такав документ подноси.

– У делегацији су били замјеници градоначелника Слађана Вујачић и Часлав Вешовић, Марјан Јунчај, менаџер Главног града, Ивона Међедовић, руководитељка Службе за остваривање извршне функциjе градоначелника и Сандра Вукчевић, шеф протокола. Делегациjу Главног града су чиниле три особе задужене за презентациjу потенциjала Града, jедна особа коjа jе медиjски испратила догађаjе и jедна особа задужена за протокол. Делегациjа Главног града присуствовала jе догађаjу на позив Министарства економског развоjа. У буџету Главног града jе опредиjељена ставка за ЕкспоДубаи2020 у износу од 20.000 еура. Међутим, износ утрошених средстава jе значаjно мањи. Делегациjи jе плаћена повратна авионска карта, смjештаj на бази ноћења са доручком, путно здравствено осигурање и дневнице. Два саопштења о боравку делегациjе су већ jавно обjављена, док се извjештаj подноси градоначелнику Служби за међународну сарадњу – саопштено је из ПГ бироа.

Представници опозиције у градском парламенту сматрају да би извршна власт требало и у Скупштини да поднесу извјештај с обзиром да се ради о трошковима које плаћају грађани.

– Апсолутно сам сагласан да Подгорица као главни град коjи треба бити мотор развоjа Црне Горе треба да има своjу делегациjу на свjетским смотрама као што jе Експо у Дубаиjу. Међутим, апсолутно jе непримjерно да се извjештаj делегациjе са те смотре за коjу jе буџетом одвоjено 20.000 еура коjе плаћаjу грађани, доставља само градоначелнику, а не одборницима коjи су представници грађана. Захтиjевамо од градске управе да се на потпуно транспарентан начин управља новцем грађана Подгорице – рекао је Никола Кажић, одборник Демократа у Скупштини Главног града.

Међународна сарадња и посjета овако важном догађаjу је од значаjа, али је потребно извјештавати и одборнике и грађане о краjњем резултату тих посjета како би jасно видjели коjе бенефите имамо од тог путовања, шта можемо да очекуjемо даље и да ли ће се на таj начин и главни град развиjати, оцијенила је Милена Вуковић Секуловић, одборница УРА.

– Мислим да би било добро на сjедницама градског парламента обавиjестити одборнике о сврси посjете како би и грађани могли да чуjу за шта се користи њихов новац као пореских обвезника – навела је Вуковић Секуловић.

Са друге стране Андриjа Кликовац, одборник ДПС-а, сматра да је Главни град наjтранспарентниjа локална управа те да ће, уколико дође до сарадње и интересовања страних привредника за инвестициjе у Подгорици, грађани бити детаљно упознати.

– Издвојена средства су значаjно мања него рецимо средства издвоjена за делегациjу бившег министра Спаjића коjи jе под сумњивим околностима и нетранспарентноj процедури боравио у Дубаиjу. На основу доступних саопштења, jасно jе да jе делегациjа Града презентовала инвестиционе потенциjале Подгорице броjним страним инвеститорима, како би директне инвестициjе у Подгорици биле значаjно веће односно дошло до отварања значаjног броjа нових радних мjеста у привреди – навео је Кликовац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:29