Заштитиће 13.232 хектара / -Архива
25/10/2021 u 07:39 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комови до краја године постају заштићено подручје: Забраниће градњу викендица

Под заштитом ће бити 13.232 хектара парка. Комови припадају другом и трећем степену заштите, навео је Драгутин Ђековић, директор Агенције за управљање заштићеним подручјем

Комови ће до краја године постати заштићено подручје јер је Главни град по први пут припремио план управљања овим парком природе. Под заштитом ће, како је саопштио Драгутин Ђековић, директор Агенције за управљање заштићеним подручјем, бити 13.232 хектара.

– План управљања за парк природе Комови доносимо за период од 2022. до 2026. године и у питању је стратешки документ. Радила га је радна група, а посао смо почели у марту. Под заштитом ће бити 13.232 хектара парка. По Закону о заштити природе сва заштићена подручја имају три режима заштите и у сваком је прецизирано шта се може радити у њима - навео је Ђековић.

image

Драгутин Ђековић

-Архива

Он додаје да Комови припадају другом и трећем степену заштите. То значи да је у другој зони заштите забрањена изградња викендица и других породичних обjеката за одмор, док се у трећој зони заштите могу вршите управљачке интервенције у циљу рестаурације, ревитализације и укупног унапређења заштићеног подручја, развој села и унапређење сеоских домаћинстава. Трећа зона заштите ограничава изградњу викендица.

Драгутин Ђековић наводи да су планом прецизирали и мјере које ће Агенција спроводити.

–Ми смо све пријетње које ће евентуално бити присутне на том простору идентификовали и обрадили и предложили мјере. Планирали смо формирање ренџерске службе, сарадња са локалним становништвом у циљу побољшања њихових услова за боравак на овом подручју - навео је Ђековић.

Директор Агенције за управљање заштићеним подручјем наводи да је документ упућен на потпис градоначелнику Ивану Вуковићу, након чега ће се следеће недјеље наћи на јавној расправи. Упоредо са јавном расправом, како наводи Ђековић, документ ће бити послат на сагласност Министарству екологије. Након што добије сагласн0ост државног органа и заврши се јавна расправа о њему ће се изјаснити одборници у Скупштини Главног града.

Парк природе ''Комови'' добио jе име по планинском масиву Комови коjи jе jедан од наjимпресивниjих планинских масива Црне Горе и Динарског планинског система. Представљаjу изузетно атрактиван простор, кога чини само jедна ледничка долина Међукомље, оивичена са три планинска врха - Васоjевићки ком (2.460 метара), Кучки (2.487 метара) и Љеворечки Ком (2.453 метара) и висоравни Штавна, Љубан, Рогам, Турjак и Царине.

На овом простору климатски и други еколошки фактори условили су развоj разноврсног и богатог биљног и животињског свиjетаж. Парк природе Комови обухвата дjелове териториjе града Подгорице те општина Андриjевице и Колашина. Општина Андиjевица и Главни град су га jош 2015. године прогласили за парк природе на своjим териториjама, а општина Колашин 2019. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:21