/ -м.л.в.
17/02/2022 u 10:09 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планирана санација објекта у Пиперима: Конзерваторски пројекат за кућу Ивана Милутиновића

Конзерваторским проjекатом ће се предвидjети замjена кровног покривача коjи jе у веома лошем стању и адекватна санациjа укупне конструкциjе обjекта, кажу из Секретаријата за културу и спорт

Родна кућа народног хероја Ивана Милутиновића, у селу Церовице у Пиперима, добиће нови кров, а биће санирани и зидови, подови и столарија уз очување аутентичности и интегритета објекта. Како су саопштили из Секретаријата за културу и спорт у току је процедура издавања законских и стручних услова неопходних за израду конзерваторског пројекта. На кући је 23.октобра 1969. откривено спомен-обиљежје, а како је вријеме пролазило објекат је пропадао. Да је кућа у лошем стању "Дан" је указао још у јануару 2020. године. Многи актери политичке сцене се залажу за антифашистичке вриједности, темеље програм на том периоду наше историје и сликају поред споменика НОБ-а. Ова кућа у Пиперима, као и рецимо Радоса Љумовића су прави показатељи колико је то залагање из џепа, а не из срца.

Родна кућа Ивана Милутиновића, на десетак километра од града у пиперским Церовицама, је у изузетно лошем стању. Пријети јој урушавање. Под је пропао, кров такође, а неопходно је поправити и столарију, док је унутрашњост просториjа прекривена влагом. У кући има велика библиотека, слике, намјештај, као и документ да је кућа заштићено културно добро. На ту чињеницу надлежни су заборавили. "Дан" уз текст објављује у видео снимак који можете погледати и увјерити се у каквом је стању значајно културно добро државе.

– С обзиром на то да родна кућа народног хероjа Ивана Милутиновића у Пиперима има статус културног добра, све активности коjе задиру у физички интегритет овог обjекта мораjу имати сагласност Управе за заштиту културних добара. У складу са члановима 102. и 103. Закона о заштити културних добара, израђуjе се конзерваторски проjекат - техничка документациjа за спровођење конзерваторских мjера на културном добру. Конзерваторски проjекат, зависно од врсте културног добра, могу да израђуjу jавне установе за заштиту културних добара и друга правна и физичка лица коjа имаjу одговараjућу конзерваторску лиценцу. Конзерватор/проjектант jе дужан да изради конзерваторски проjекат на основу проjектног задатка и конзерваторских услова издатих од стране Управе за заштиту културних добара. У току jе процедура издавања законских и стручних услова неопходних за израду конзерваторског проjекта – казали су из Секретаријата за културу и спорт.

Они су казали да је за реконструкцију овог објекта опредијељено 40.000 еура.
– Конзерваторским проjекатом реконструкциjе родне куће народног хероjа Ивана Милутиновића ће се предвидjети замjена кровног покривача коjи jе у веома лошем стању и адекватна санациjа укупне конструкциjе обjекта, зидова, подова и столариjе, уз обезбиjеђивање очувања аутентичности и интегритета обjекта – наводе из секретарјата.

Из секретаријата су казали да је овај објекат у власништву приватних лица, наследника Ивана Милутиновића, те ће Главни град, у договору са њима, размотрити могућност адекватног начина презентациjе обjекта и његовог коришћења у културно-туристичке сврхе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:21