23/06/2022 u 12:37 h
А.Д. - М.Л.В.А.Д. - М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Плантаже планирају да уберу око 900 тона брескве и нектарине

На берби имамо ангажовано педесетак радника. Како се буде повећавала динамика имаћемо потребу за ангажманом још десет до 15 радника, казала је Милена Мугоша

Компанија Плантаже планира да ове године убере око 900 тона брескве и нектарине са 83 хектара површине колико имају под овим воћним врстама. До сада убрали су 230 тона и како каже Милена Мугоша, директорица виноградарско-воћарске производње задовољни су постигнутим приносом и квалитетом плодова. Она је истакла да су од укупне досадашње бербе преко 80 одсто били плодови прве класе.

– Бресква за сада иде за домаће тржиште, а један дио за извоз, али то су земље региона. На берби имамо ангажовано педесетак радника. Средином маја расписали смо конкурс и позвали заинтересоване за рад на берби да се придруже. Одзив је био добар. Већином је домаћа радна снага, али позивамо и остале да нам се придруже. Како се буде повећавала динамика имаћемо потребу за ангажманом још десет до 15 радника. Цијене за бербу су у једноредној гајби повећане су за пет центи, па сада износи 30 центи, а за пластичне и пвц гајбе је 40 центи. Зарада зависи од учинка и то је просјек од 20 до 25 еура. Ко је заинтересован за додатну зараду има могућнбост у поподневним сатима да бере брескву за прераду – казала је Мугоша.

image
-

Она је истакла да берачи из Подгорице имају организован превоз и један оброк, док они са територије других општина имају три оброка и смјештај.

image
-

– Већином су радници из Црне Горе. Поред радника из региона, који су ангажовани на пословима зелене резидбе у виноградима, имамо и појачање са радницима из Турске. Средином јула очекујемо почетак бербе стоног грожђа, кардинала и за те потребе ће нам требати од 120 до 130 додатних радника. Већ са бербом винског грожђа и до 500 радника, тако да ко је заинтересован добро је дошао – наводи Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
ТАГОВИ
PLANTAŽEBRESKVA
23. jun 2022 12:38