/ -
04/03/2022 u 10:19 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађевину код старог колектора назвати Еко-мост

Почела је сједница Скупштине Главног града на којој ће се расправљати о 16 одлука. Одборници власти нијесу подржали предлог да се по хитном поступку у дневни ред уврсти одлука да се ван снаге стави Урбанистички пројекат Стара варош - дио зоне А коју је доставио Лука Ракчевић, шеф клуба одборника УРА.

Лука Ракчевић је објаснио због чега је неопходно да се одлука по хитном поступку уврсти у дневни ред.

– Ријеч је о планском документу који је изузетно штетан и који ће трајно девастирати простор Старе вароши. Ова Скупштина је прошле године ставила ван правне снаге план за простор Љубовића и тиме га је заштитила. Данас имамо прилику да то урадимо и за овај простор. На овом простору су активна три градилишта, а уколико не ставимо ван снаге план потписујемо смртну пресуду Старој вароши – рекао је Ракчевић. 

Секретар за планирање простора Миљан Баровић је навео да стављање ван правне снаге плана не би утицало на већ започете процесе градње.

– Умјесто стављања ван снаге плана много корисније је да се покрене процедура његове измјене и да се пропише забрана новог грађења - рекао је Баровић.

Шеф клуба одборника Демократа Јанко Крстовић навео је да је пожељено да се ова тачка уврсти у дневни ред.

–Оно што је проблематично је чињеница да у тренутку када треба да коментаришемо одлуку добар дио радова који је споран се ту обавља. Грађани негодују због тога – навео је Крстовић.

Шеф клуба одборника СД-а Борис Мугоша указао је да је Министарство просторног планирања, екологије и урбанизма за годину дана могло да покрене измјене овог планског документа.

– Влада је могла сваког дана то да уради али није. Та Влада је донијела нула планова за Подгорицу у прошлој години и нико ништа није проговорио – навео је Мугоша.

Минут ћутања за жртве у Украјини

Сједница Скупштине Главног града почела је на минутом ћутања свим жртвама агресије на Украјину. 

– Ми као парламент смо направљени и смишљени, да све одлуке доносимо уз преговоре, договоре, које поштује друга страна. С обзиром да у Европи бјесни рат, позивам вас да минутом ћутања одамо пошту свим жртвама агресије на Украјину – саопштио је Ђорђе Сухих, предсједник градског парламента.

Шеф клуба одборника ДПС-а Михаило Анђушић рекао је да жали што се наставља игнорантски однос Владе према Главном граду.

– Због сагласности које нису пристигле у прилици смо да са дневног  реда повучемо двије одлуке и то одлуку о проглашењу брда Горица заштићеним природним добром и одлуци о бизнис зонама од локалног значаја у приватном власништву – навео је Анђушић.

Одборници расправљају о програму рада Скупштине Главног града за ову годину. Секретар градског парламента Веселин Вукчевић објаснио је да документ садржи 51 тему, те да је предлоге једино доставио градоначелник Подгорице.

Јанко Крстовић је поручио да клуб одборника Демократа није доставио теме за програм рада градског парламента јер га власт може саставити и без њих.

Завршена је расправа о одлуци да мост у склопу Југозападне обилазнице и званично носи име „Луча”. Представник НВО „Очи Подгорице” Предраг Томовић предложио је да мост који је саграђен у близини садашњег колектора носи име Еко/ мост. Имао је предлог и за дио Улице краља Николе. 

–Предложио би да Улица краља Николе, од моста браће Златичанин до Школе за средње и више стручно образовање можда носи име Улица Старе вароши како би се сачувао дух старе Подгорице – рекао је Томовић. 

Одборник ДПС-а Владимир Војиновић који је и предсједник Савјета за давање предлога назива насеља, улица и тргова, позвао је Томовића да присуствује првој сједници овог радног тијела како би у договору дошли до рјешења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:10