/ SAJAM PCELARSTVA-LAZAR RUZIC
09/09/2023 u 13:22 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počeo Sajam pčelarstva: Izlagači nude najbolju opremu i med

Našim pčelarima se posrećilo da prošle i ove godine imaju dobre prinose, što je nagrada za ljubav i trud koji ulažu u ovo značajno zanimanje, kazao je Radule Miljanić

Sajam pčelarstva u Podgorici otvoren je na Trgu nezavisnosti. Sajam su organizovali Udruženje pčelara "Crnogorska pčela" u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore, a biće otvoren i u nedjelju, 10. septembra. Na sajmu su izlagači iz Crne Gore, a zbog smanjenih prostornih kapaciteta na trgu ove godine proizvode je izložilo dvadesetak poznatih pčelara. Građani imaju priliku da tokom vikenda kupe med i druge pčelinje proizvode.

Predsjednik Udruženja Miloјe Vuјašević, kazao je da je ovo prilika da građani na jednom mjestu kupe najbolje proizvode koje nude vrijedni pčelari.

– Već peta godina smo ovdje i sajam zaprima tradicionalni značaj. Nadam se da ni u buduće neće faliti entuzijazma da se ovako nastavi. Ova manifestacija je bila planirana za juče i danas, ali smo obaviješteni od Sekretarijata za komunalne poslove da će biti koncert organizovati. Promjena termina povukla je neke manjavosti, kao što je prisustvo našeg dugogodišnjeg partnera FA "Crna Gora", kao i nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz ministarstva su obećali da će se saradnja nastaviti kao i do sada. Glavni grad je po pitanju manifestacije uvijek uz nas, pa i ovog puta. Štandove je obezbijedila Turistička organizacije Podgorice. Ove godine počeli su sa primjenom podsticaja za obezbjeđenjem hrane za pčele, pa se nadam da će budžetom za narednu godinu podrška biti još veća – rekao je Vujašević.

image
SAJAM PCELARSTVA-LAZAR RUZIC

Petar Nuculović, iz Službe za poljoprivredu Glavnog grada kazao je da su pčelari primjer kako treba da se organizuju i zajednički traže što im pripada.

– Naša vrata su otvorena i za udruženje i za članove u bilo koje doba dana. Naša pomoć bila je značajna, ali iz godine u godinu biće sve veća i veća. Mi znamo gdje da ulažemo u prave proizvođače, a građani će imati uvijek kvalitetan med da kupe kod pčelara. Dođite da se dogovaramo i da ispunimo vaše želje i da usmjerimo sredstva tamo gdje su vam najpotrebnija, a dosadašnja koja smo izdvajali biće veća – kaže Nuculović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić istakao je da se obraduju kada svoju statistiku uvećaju novim, posebno mladim pčelarima.

– Danas Pčelarsko udruženje "Crnogorska pčela", kao jedno od najmlađih slovi za jedno od najorganizovanijih i najbrojnijih u Crnoj Gori i može poslužiti kao dobar primjer drugim udruženjima kako se ostvaruju pozitivni rezultati na polju razvoja i prosperiteta značajne grane poljoprivrede. Rezultat aktivnosti ove organizacije je današnja manifestacija. Našim pčelarima se posrećilo da prošle i ove godine imaju dobre prinose, što je nagrada za ljubav i trud koji ulažu u ovo značajno zanimanje – kazao je Miljanić.

Veliko interesovanje kako za medom i proizvodima od meda, vladalo je i za pčelarskom opremom. Iz prodavnice meda i pčelarske opreme "Bio Bi" Milica Kadović je kazala da im je drago što su i ove godine učesnici Sajma, jer su u prilici da razmijene iskustva sa domaćim pčelarima i potrošačima pčelinjih proizvoda.

image
SAJAM PCELARSTVA-LAZAR RUZIC

– S obzirom na to da je "Bio Bi" relativno novo ime u domenu crnogorskog pčelarstva, zadovoljni smo dosadašnjim radom i dostignućima, što govori i činjenica da smo proširili svoje kapacitete. Pored radnji u Podgorici i Nikšiću, u maju ove godine otvorili smo maloprodajni objekat u Baru sa ciljem da pčelari i građani opštine Bar i okolnih opština imaju lakšu dostupnost našim proizvodima. Danas na našem štandu možete probati i kupiti vrhunski domaći višecvjetni med sa područja Pipera po cijeni od 17,50 eura. Odlikuju ga prije svega kvalitet, boja, ukus i moderan dizajn ambalaže. Građani će biti u prilici da na današnjoj manifestaciji nauče kako da prepoznaju razliku između pravog, domaćeg i vještačkog meda kojeg je sve više na tržištu i koji ugrožava rad pravih proizvođača. Predstavili smo i širok asortiman najkvalitetnije pčelarske opreme, gdje pčelari mogu naći sve ono što im je neophodno za poboljšanje i unapređenje rada na pčelinjaku. Cijene su dosta pristupačne što su nam posjetioci sajma i potvrdili. Tako, hranilice imamo u nekoliko različitih veličina koje su cijenjene od 1,60 do 3,80 eura. Imamo i ram hranilice, koje su sve popularnije. Plastičnu polensku podnjaču pčelari mogu kupiti za 13 eura. Po pristupačnim cijenama pčelari mogu obezbijediti i nukleuse koji služe za odgoj, sparivanje i testiranje matice. U ponudi imamo nukleus LR od 5 ramova od 30 eura i nukleus DB od 5 ramova po cijeni od 33 eura – rekla je Kadović.

Ona ističe da su pored opreme i meda izložili i razne registrovane ekološke suplemente protiv bolesti pčela kao i zaštitnu opremu za pčelare, literaturu o pčelarstvu i hranu za pčele.

– Predstavili smo i jedan od najefikasnijih organskih preparata u borbi protiv varoe na svjetskom tržištu, Beelove Red - Varro Red koje se može kupiti od osam do 73 eura. Organsko sredstvo koje ne škodi pčeli, na bazi organskih kiselina i eteričnih ulja. Ova manifestacija je jedinstvena prilika da građani, od izlagača, eminentnih pčelara Crne Gore, direktno kupe med i ostale pčelinje proizvode provjerenog kvaliteta i na taj način budu sigurni da su na pravi način uložili u svoj imunitet – kazala je Kadović.

Pčelar Zoran Vujošević kazao je da se najbolji med može kupiti na Sajmu zato što na menifestaciji mogu učestvovati samo najbolji izlagači.

image
SAJAM PCELARSTVA-LAZAR RUZIC

– Imam pelimov med iz Vranića i planinski iz Gornje Morače. Takođe, nezaobilazni propolis čak sa mentom, kandirano voće u medu, medovaču i med u saću. Sve je najboljeg kvaliteta – istakao je Vujošević.

Rajko Dabanović iz Crmnice predstavio se sa sirupima.

image
SAJAM PCELARSTVA-LAZAR RUZIC

– Na štandu sam izložio veliki broj proizvoda. Tu su sirupi od divljeg nara, zove, drenjine, miks od limuna, đumbira i nane, malina, kupina, a imam i liker, vino od nara, džemove od drenjine. Sve sam pravim na domaći način. Ništa hemija, konzervansi i mašine, već sve ručno radim. Kupuju građani, mada bi bilo odlično da imamo još ovakvih manifestacija – kazao je Dabanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. jun 2024 23:17