Фото; ПГ Биро / - Фото; ПГ Биро
14/05/2021 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорица дио пројекта ТРИБУТЕ – Интегрисане и иновативне акције одрживог унапређења урбане мобилности

Ова метода подразумијева активно учешће представника академског, привредног, невладиног и јавног сектора

Интегрисана и иновативна акција одрживог унапређења урбане мобилности), који се финансира у оквиру Европске транснационалне сарадње, Интеррег АДРИОН програма, има за циљ суочавање с овим изазовима кроз проналажење ефикасних рјешења и кроз пружање услуга у области мобилности које су усклађене с понашањем и потребама грађана.

-Главни циљ пројекта је да унаприједи градски превоз кроз развој ефикаснијих услуга транспорта и одрживих рјешења за мобилност која су усклађена са потребама грађана. У оквиру пројекта ТРИБУТЕ идентификоваће се заинтересоване стране, остали услови и технички критеријуми неопходни за примјену иновативних рјешења за мобилност. Коначно, предвиђена израда транснационалне стратегије за одрживу и иновативну мобилност у градовима Јадранско-јонског региона-наводе у саопштењу.

Иновативне методе и алатке, као што су „живе лабораторије“, биће имплементиране у реализацији пилот акција у циљу промовисања одрживе мобилности у осам партнерских градова: Лјубљани (Словенија), Марибору (Словенија), Милану (Италија), Новом Саду (Србија), Патрасу (Гчка),  Сарајеву (Босна и Херцеговина),  Загребу (Хрватска) и у Подгорици. Кроз идентификацију и укључивање заинтересованих страна из јавности, пословне и академске заједнице, ТРИБУТЕ ће промовисати јавни линијски превоз као и активне видове превоза који ће утицати на смањење индивидуалног превоза и посједовање аутомобила у градовима Јадранско-јонског региона.

-У складу са пројектним циљевима, Главни град Подгорица ће организовати. „живу лабораторију“ (ливинг лаб) одрживе и иновативне мобилности. Главни град ће кроз овај приступ доћи до најбољег рјешења за јавни линијски превоз на новоизграђеној саобраћајници радног назива Југозападна обилазница, која као спољни транспортни прстен спаја Петровачку и Цетињску магистралу, примјеном методе четвороструке спирале. Ова метода подразумијева активно учешће представника академског, привредног, невладиног и јавног сектора. Кроз пројекат ТРИБУТЕ ће се финансирати израда дигиталног катастра саобраћајница у Главном граду, којим ће се модернизовати управљање саобраћајем у граду и унаприједити његово планирање. Циљ овог унапређења је смањење саобраћајних гужви, побољшања безбједности саобраћаја, и приоритизација јавног линијског превоза-закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:30