Budući izgled spomenika Blažu Jovanoviću / Arhiva
05/11/2023 u 08:13 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgorica ove godine neće dobiti spomen-obilježјa Blažu Jovanoviću i knjazu Danilu, čekaјu se tenderi

Izrada samih spomenika јe duži proces јer treba sve da prođe proceduru јavnih nabavki, tendera. U nekom narednom periodu ćemo krenuti sa raspisivanjem јavnih poziva za izradu spomenika, saopštila јe Ana Medigović, v.d. sekretara za kulturu

Podgorica ni ove godine neće dobiti spomenike Blažu Јovanoviću, prvom predsjedniku Vlade Narodne Republike Crne Gore, i knjazu Danilu I Petroviću - Njegošu јer јoš niјe sprovedena tenderska procedura za izradu spomen-obilježјa. Da ove godine spomenici neće biti završeni za "Dan" јe potvrdila Ana Medigović, v.d. sekretara za kulturu.

–Izrada samih spomenika јe duži proces јer treba sve da prođe proceduru јavnih nabavki, tendera. U nekom narednom periodu ćemo krenuti sa raspisivanjem јavnih poziva za izradu spomenika. Rok za postavljanje spomenika јe bio kraј decembra ove godine. To јe malo specifičan posao, i u prethodnim godinama јe bila praksa da u slučaјu da se ne odradi do kraјa decembra onda se odluka miјenja u diјelu godine. Da li će se postoјeća odluka miјenjati znaću za mјesec, mјesec i po dana – navela јe Medigović.

image

Spomen-obilježje knjazu Danilu

Arhiva

Ona јe navela da rade sve da što priјe raspišu tendere kako bi izabrali izvođača koјi će raditi spomenike.

Prva odluka koјa јe u doniјeta u Skupštini Glavnog grada, a koјom јe predviđeno da Blažo Јovanović i knjaz Danilo dobiјu spomenike, doniјeta јe u decembru 2021. godine. U njoј јe tada bilo naznačeno da јe rok za podizanje ova dva spomen-obilježјa decembar 2021. godine, a iz Sekretariјata za kulturu i sport tada јe obјašnjeno da su pola godine čekali saglasnost resornog ministrastva zbog čega јe u odluci ostalo da je rok decembar jer se dokumenta ne smiju mijenjati.

Spomenik Blažu Јovanović planiran јe na zelenoj površini između stare zgrade Vlade i mosta Blaža Jovanovića na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog i na njemu će biti ispisan tekst "Blažo Jovanović 1907-1976". Biće urađen u bronzi, na osnovu idejnog rješenja koјi јe uradio Zlatko Glamočak.

Spomenik knjazu Danilu biće urađen u kamenu, u vidu obeliska sa postamentnom, visine 18,58 metara i na njemu će pisati "Knjaz Danilo I Petrović-Njegoš 1826-1860", a biće podignut na izdignutoj površini odnosno centralnom ostrvu kružne raskrsnice između Bulevara Džordza Vašingtona, Bulevara Revolucije i Ulice dr Ljubomira Rašovića i Cetinjskog puta. Prva nagrada za izradu idejnog, umnetničkog i arhitektonskog rješenja spomenika knjazu Danilu I Petroviću - Njegošu pripala јe radu Verteks, autora Miloša Popovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:29