Ове године обновили заките / -Архива
27/11/2021 u 07:42 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорица сија од народних пара: За 750 украса 140 хиљада еура

Главне улице красиће новогодишње сијалице, а споредне су "декорисане" асфалтним закрпама, примјећују одборници

Главни град у овој години издвојио је 140.000 еура за куповину новогодишњих украса. Из предузећа Комуналне услуге на чијем је челу Весна Поповић кажу да су за тај износ купили 750 комада различитих прозрачних кугли у 2Д и 3Д димензији.

– Подсjећамо, средства за куповину новогодишњих украса за 2020. годину ниjесу утрошена. Претходне године ниjесу набављани нови новогодишњи украси већ смо за новогодишњу декорациjу града користили постоjеће украсе. Нови украси се постављаjу на саjлама у наjвећем броjу на Булевару Светог Петра Цетињског на потезу од раскрснице са Улицом Марка Миљанова до раскрснице са Булеваром Џорџа Вашингтона, као и у центру града. Такође, у претходном периоду извршени су преглед и поправка постоjећих новогодишњих украса. Као и претходних година, декоришемо градске тргове, улице и булеваре с акцентом на главни градски трг. На тргу је постављена новогодишња jелка, а фигуре у 3Д димензиjи су постављене у ужем jезгру града, на радост наших наjмлађих суграђана (испред зграде Главног града, између зграде Скупштине Главног града и Библиотеке). Новогодишњи украси ће заблистати и у Херцеговачкоj, Његошевоj, Улици слободе, Вучедолској, улицама Новака Милошева и Миљана Вукова – саопштили су из Комуналних услуга.

Да ли град и у којој мјери треба да сија подијељена су мишљења. Одборници опозиције у Скупштини Главног града сматрају да паре које се сваке године издвајају из буџета за куповину закита треба усмјерити на друге пројекте.

– Новчана средства коjа се издваjаjу из буџета у ову сврху су велика и за веће градове од Подгорице. Са друге стране, велики броj улица у граду, посебно у приградским насељима изгледаjу лоше. Вjеруjем да би се већина грађана сложила са тим да се дио тих средстава преумсjери за рjешавање броjних инфраструктурних проблема. Од одговорне власти би се очекивало да рjешава сустинске проблеме коjи оптерећуjу суграђане, све остало jе функциjи политичког маркетинга – каже Богдан Божовић, одборник СНП-а у Скупштини Главног града.

Истог мишљења је и Ранко Милић, одборник Демократског фронта.

–Не видим зашто се сваке године издвајају средтсва за куповину новогодишњих украса. Боље да су тај новац усмјерили на социјалне потребе, у спорт, здравство којем је сада у овој ситуацији и најпотребније – рекао је Милић.

Са друге стране псхолог Анђела Шћекић каже да декорација тргова и улица уочи новогодишњих празника уносе ноту радости..

– Окићен град у вриjеме новогодишњих празника jе нешто што се очекуjе у то доба године. Украшавање доноси одређене промjене и уноси радост код већине људи. Неки људи воле много украса, да све сиjа, да буде гламурозно, неки други воле да буде складно, не превише атрактивно и умjерено окићено, али има и оних коjи не размишљаjу о украшавању. Не постоjи модел украшавања коjи би свима одговарао. Тренутно, када влада епидемиjа, и када су броjке заражених од корона вируса нешто што се обично у први план приказуjе, окићени град могао би да донесе jедну ноту позитивне атмосфере и радости у овоj ситуациjи коjа jе забрињаваjућа за све нас јер украшавање града асоцира да се празници ближе, а током празника породица се окупља и слави, па празнично усхићење и позитивна енергиjа почињу онда када почне и украшавање града - навела је Шћекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:34