Ново шеталиште поред Мораче / - фото Дан
18/12/2021 u 07:00 h
Nataša Spaić, Danijela LjucovićNataša Spaić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорица слави празник, опозиција незадовољна: Шетаћемо уз Морачу којом и даље плутају фекалије

Дата су средства за возило Комшо коjе се претвара у споменик јер се не користи, наводи Јанко Крстовић (Демократе), Лука Ракчевић (УРА) потенцира да се и даље распродаје имовина, док Михаило Анђушић (ДПС) каже да је на дјелу свестрани развој

Подгорица слави Дан ослобођења, али не вожњом пристојним аутобусима, представом у новом Градском позоришту већ шетњом уз Морачу у коју и даље теку непрерађене фекалије или запуштеним Тргом Божане Вучинић, а из Пипера нажалост не могу ни стићи на прославе јер су путеви скоро непроходни...Тако кажу опозициони одборници у локалном парламенту гдје ће се сјутра на свечаној сједници дијелити награде, а са њима се никако не слажу представници народа из редова власти који тврде да се град за годину ипак развио.

image

Непрерађене фекалије плутаМорачом

- Фото Дан

Шеф клуба одборника Демократа у Скупштини Главног града Јанко Крстовић оцијенио је да годину на измаку није обиљежило ништа што би побошљало стандард грађана.

– Ако се изузме чињеница да се изградило неколико дjечиjих игралишта нема се са чиме похвалити градска управа на челу са ДПС– ом. Комплетна капитална средства трошили смо на шминкање града. Грађани са правом сматраjу да jе градска управа неспособна да се ухвати у коштац са свим проблемима који су видљиви. Посебно када jе риjеч о Градском позоришту, реконструкциjи Трга Божане Вучинић, реконструкциjе магистралног пута Голубовци–Матагужи. Од ствари коjе су обиљежиле годину за нама поменуо бих и трошак средстава за куповину Комша коjи се претвара у споменик у близини зграде Скупштине и зграде Главног града јер га нико не користи – навео је Крстовић.

Протекла година када jе Подгорица у питању може се сажети у неколико риjечи – мало стварних дjела, много више маркетинга, оцијенио је Богдан Божовић, одборник СНП–а.

– Градоначелник је наставио да „пресвлачи” градске улице и да отвара паркове, док су са друге стране броjни други проjекти и планови остали у запећку. Довољно jе подсjетити да jош ниjе завршена градња Градског позоришта, Град ниjе исказао никакво интересовање када jе у питању изградња градске болнице, потрошени су милиони еура за покретање Градске телевизиjе. Реконструкциjа трга jош увиjек стоjи на чекању, нису грађани заборавили ни игнорантски и бахати однос градоначелника према мjештанима Ботуна коjи су тражили измjештање колектора из њиховог села – навео је Божовић.

Шеф клуба одборника УРА Лука Ракчевић сматра да је прошлу годину обиљежило недостатак воље за умањење рекордне текуће потрошње и буџетског дефицита од преко 20 милиона еура, али и наставак партиjског запошљавања и уништавања градских предузећа.

– Због таквог неодговорног пословања градске управе, Град константно распродаjе своjу имовину, али и пребацуjе кривицу сопствених катастрофалних финансиjа на Владу. Смиjешно је и понижаваjуће да град мjесецима ниjе могао пронаћи свега пар милиона еура за куповину нових аутобуса, све док се ниjе десила продаjа удиjела у Новом дуванском комбинату, jош jедноj промашеноj и криминалноj причи ДПС–а. Морамо вратити Град на здраве основе – каже Ракчевић.

Одборник Демократског фронта Ранко Милић наводи да су ову годину обиљежили скандали.

– Имамо рушење Љубовића и Горице, ту је и непланска градња, затим „прекрајање” улица у корист бициклистичких стаза. Ниједан капитални објекат није направљен, ископане су саобраћајнице и остављене да чекају мај наредне године да би популистички покушали да се врате на власт – навео је Милић.

Са друге стране Михаило Анђушић, шеф клуба одборника ДПС–а, сматра да још један 19. децембар дочекуjемо у амбиjенту никад свестраниjег, интезивниjег и успjешниjег развоjа града.

– Заиста jе тешко издвоjити оно што jе наjзначаjниjе–од капиталних инвестициjа, међу коjима се мора поменути реализовани проjекат Jугозападне заобилазнице са новим мостом, до свих осталих саобраћаjница, новоизграђених или реконструисаних. Такође, проjекти и сервиси реализовани у домену социjалне политике као и проjекти из домена културе и спорта. Подршка коjу jе у времену тешке социо–економске кризе, изазване епидемиолошком, пружао Главни град различитим категориjама привреде и друштва диjелом jе надомjестила потпуни изостанак такве подршке од стране Владе. Сегмент рада коjи се заиста мора посебно издвоjити jесте урађено у диjелу проjеката везаних за зелене површине, игралишта, садржаjе за рекреациjу, закључно са импозантним проjектом шеталишта уз Морачу и реконструисаним Његошевим парком – наводи Анђушић.

И Борис Мугоша, шеф клуба одборника СД, наводи да је Главни град у овој години остварио завидне резултате у дијелу уређења зелених површина али и путне инфраструктуре. Мугоша је навео да је Град радио и на побошљању социјалних сервиса.

– Повећан је број бесплатних дневних оброка у Народноj кухињи, у оквиру услуге „помоћ и њега у кући”. Унаприjеђена jе и услуга „Персонална помоћ у заjедници за лица са инвалидитетом. Када су у питању нови социjални сервиси извдојио бих Градску сениор картица, затим „Прихватилиште/свратиште”. Из буџета су издвоjена одређена средства за подршку борби против неплодности, а ту је и електрично возило Комшо. Изузетно значаjан нови социjални сервис jе Кућа здравља а ту је „Картица предности”, коjом се омогућава онколошким пациjентима да у органима и службама Главног града имају приоритет приликом чекања у реду – навео је Мугоша.

Центру града све, приградским насељима ништа

image

Миро Радоњић

-Д.Љ.

Миро РАДОЊИЋ: – Нијесам презадовољан колико је урађено између два празника у граду због тога што се уништава зеленило. Од градоначелника Мугоше, па до Вуковића све је петворено у бетон. Дјеца немају гдје да се играју, направљена су мала игралишта у квартовима, која нијесу довољна. Немају гдје да играју фудбал, терена за све врсте спортова нема у довољној мјери. Неопходно је да у граду има више зеленила и спортских терена.

image

Марко Секулић

-Д.Љ.

Марко СЕКУЛИЋ: – Живим преко Мораче и нијесам одушевљен ничим посебно шта је урађено. Урађено је пар паркова, игралишта за дјецу. Шеталиште и Његошев парк је такође могло много љепше и боље да се уради. Изгледа пусто само степенице на шеталишту, требало га је наставити. Ни до моста Миленијума није урађен. Нијесу у онако великом парку направили никакав садржај. Ништа квалитетно није урађено.

image

Драгана Вукчевић

-Д.Љ.

Драгана ВУКЧЕВИЋ: – Прошла са новим шеталиштем уз Морачу и Његошевим парком и морам да похвалим да је лијепо испало. Имамо лијепу природу, али је уништавамо, не могу да схватим да се зграде праве на Горици и Љубовићу. Немамо паркинга јер се неплански гради. Видео надзор бих уградила у цијелом граду како би се сачувале јавне површине. Направљено је доста игралишта за дјецу, треба још зеленила. Градоначелник Иван Вуковић изгледа да хоће да остане упамћен по игралиштима.

image

Слободан Божовић

-д.љ.

Слободан БОЖОВИЋ: – У Подгорици је у последње вријеме урађено доста, али има још тога да се сређује. Градња постројења за пречишћавање отпадних вода помјерила се са мртве тачке, али то много кошта, велика су улагања, али да ли се има пара то је питање. Замјерку имам што се више ради у центру града, док су приградска насеља потпуно запостављена. Није нормална ствар да људи немају воду, у 21. вијеку, а ми као идемо у Европу, а да су елементарне ствари у лошем стању. Обавезно то треба поправити и ту су потребна већа улагања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:14