На штанду ”Bio Bee” од меда до пчеларске опреме / -Д.Љ.
24/10/2021 u 06:49 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорички дани меда окупили бројне посјетиоце: Мед је више од лијека

Потрошња меда у Србији и Црној Гори је између 350 и 400 грама по глави становника годишње, док је највећа потрошња у Норвешкој, Шведској и Данској. По глави становника они годишње потроше од 14 до 15 килограма меда, поручује Гојковић

Манифестација "Подгорички дани меда" су и током другог дана окупили бројне посјетиоце како меда, пчелињих производа, тако и пчеларске опреме. Излагачи су на више од 40 штандова у центру града понудили најбоље што су им природа и пчеле подарили и позвали грађане да таблете за имунитет замијене кашиком меда и пчелињим производима. Велико интересовање и другог дана владало је за пчеларском опремом продавнице "Bio Bee" која је јуче посјетиоцима представила и вишецвјетни мед.

Пчелиње производе представила је Буда Глобаревић чија се породица дуги низ година бави пчеларством.

– Имамо мед из Пиве, са 1.000 метара надморске висине и Дражевине. Изложили смо разне пчелиње производе, мед са додацима за имунитет, бронхи са анисом и ментом, сјеме од коприве у меду, суво воће у меду, мед у саћу, затим медовачу, ораховачу, пергу за коју се још увијек мало зна. Сви производи су на бази меда. Овакве манифестације су прилика да стекнемо нове муштерије и да се мало дружимо – поручила је Глобаревић.

И пчелар Бобан Вешковић посјетиоцима је нудио вишецвјетни мед.

– Пчеларство је један од најљепших послова, милион радника зуји за вас, а ви дођете на крају сезоне и покупите мед. Кошнице су смјештене у Братоножићима, а у понуди имам вишецвјетни мед, док прополис и пергу производим само за своје потребе. Мед је здрава храна, добар је за имунитет, нема рок трајања, дјеца могу да га узимају. Моја је препорука да се узме кашика меда прије него таблета за имунитет. Треба да имамо навику да све заслађујемо са њим. У последње вријеме људи су дошли до свијести да се здраво хране, а томе су допринијели разни сајмови – казао је Вешковић.

Пчелар Марјан Гојковић из Чачка на свом штанду је понудио разне врсте пчелињих производа.

– Двадесет пет пута смо учествовали на овој манифестацији и ово је прилика да представимо своје производе и да се поново видимо са купцима и колегама. Имамо багремов, ливадски, липов, шумски, кестенов мед, од сунцокрета, уљане репице, затим мјешавине за имунитет, крвну слику, хемоглобин, гвожђе, матичну млијеч, полен, прополис, пергу. Матични пчелињак нам је у селу Прислоница код Чачка, а пчеле селимо по цијелој Србији и Војводини. Послао бих поруку свима да користе пчелиње производе, јер је то најбоље из природе. Код нас мед још увијек није довољно заступљен. Потрошња меда у Србији и Црној Гори је између 350 и 400 грама по глави становника годишње, док је највећа потрошња у Норвешкој, Шведској и Данској. По глави становника они годишње потроше од 14 до 15 килограма меда – поручује Гојковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:36