Mihaj Eminesku / -
13/03/2024 u 17:36 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podižu spomenik Mihaju Emineskuu

Sredstva za podizanje spomen obilježja Mihaju Emineskuu obezbjeđuje Ambasada Republike Rumunije i Međunarodna akademija "Mihai Eminescu", piše u skupštinskoj odluci

Podgorica će do kraja godine dobiti spomen-obilježje Mihaju Emineskuu, nacionalnom pjesniku Rumunije, romanopiscu, filozofu i novinaru. Emineskuu će, kako je predviđeno skupštinskom odlukom o kojoj će se odbronici izjasniti na sjednici Skupštine Glavnog grada 21. marta, biti postavljena spomen-bista. U odluci se navodi da ovo spomen-obilježje podiže Ambasada Republike Rumunije u saradnji sa Glavnim gradom.

– Sredstva za podizanje spomen obilježja Mihaju Emineskuu obezbjeđuje Ambasada Republike Rumunije i Međunarodna akademija "Mihai Eminescu". Rok za podizanje spomen-obilježja je 2024. godina - piše u odluci.

Mihaj Eminesku je jedan od najprevođenijih rumuskih pjesnika, a njegova djela su prevedena na više od 80 jezika. Godišnjica rođenja i smrti pjesnika obilježava se svake godine u Rumuniji, kada se organizuju velike nacionalne proslave, uključujući i Dan nacinalne kulture.

– U sklopu međunarodnih aktivnosti, a u cilju jačanja kulturnih veza između Glavnog grada i rumunskog okruga Dolž sa sjedištem u Krajovi, predviđeno je podizanje spomen-obilježja Mihaju Emineskuu u Podgorici. Sa istom namjerom interkulturne komunikacije i međusobnog uvažavanja planirano je postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Krajovi - piše u odluci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:52