Вуковић и Стајовић са једног од сусрета у Зети / -Архива Дана
25/05/2022 u 07:00 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поднијет предлог измјена и допуна Закона о територијалној организацији и Закона о Главном граду; Стајовић: Зета до КАП-а

Основно је питање да ли будућа самостална општина Зета треба да обухвата индустријску зону и сервисно-складишну зону на Ћемовском пољу, аеродром, дио Плантажа, дио Скадарског језера и концесије у кориту Мораче, каже Милан Кнежевић

Посланици нове већине поднијели су Скупштини предлог измјена и допуна Закона о територијалној организацији и Закона о Главногм граду како би се формирала нова општина Зета. Предлог су поднијели посланици Далиборка Пејовић (ДПС), Милош Конатар (УРА), Драган Ивановић (СНП), Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) и Амер Смаиловић (БС).

”Локалне изборе у самосталној општини Зета очекују у октобру, казала je Стајовић

Тања Стајовић, предсједница Општине Голубовци, за Градску ТВ објаснила је општинске границе и да је Зета од КАП-а на сјеверу, до моста на Танком рту послије Врањине на југу, од Врањске горе на истоку до Жабљака Црнојевића на западу и има 22 насеља.

– Не бих се бавила политаканством и нечијим жељама. Границе из 1959. године су и територије Дахне, Дајбаба, Забјела, а према Малесији је постојала општина Врањ, Владне. Бавимо се са оним са чиме располажемо у овом тренуттки и што је дефинисано Одлуком о насељима и границама насеља у општини. Да ли је битно како ће се нешто звати или чије је? То је суштинска разлика. Аеродром Подгорица је државно предузеће која је територијално на подручју Општине Голубовци, односно будеће општине Зета. То је чињеница – каже Стајовић.

Она је истакла да ће се општина звати Зета.

– Не само КАП него свако предузеће је битно да постоји не територији наше општине јер представља економски развој општине. Очекујем да свих 81 посланик гласа за ово. Уосталом на пленуму ће се показати и ко је био искрен. Уколико прође, како ми мислимо да треба, ући ћемо у изборе са свим осталим општинама крајем октобра – истиче Стајовић.

Предсједник ДНП-а Милан Кнежевић казао је за "Дан" да грађани Зете очекују јасан одговор и став, не само руководства општине Голубовци него и ДПС-а, да ли ће стварањем самосталне општине Зета ово подручје вратити 9.000 хектара који су му отети након што је 1957. године укинута Зетска општина.

– Да ли будућа самостална општина Зета треба да обухвата индустријску зону и сервисно- складишну зону на Ћемовском пољу, аеродром, дио Плантажа, дио Скадарског језера и концесије у кориту Мораче. То је основно и кључно питање којим се стварају претпоставке да та општина буде одржива. Али ако у зетском и црногорском ДПС-у сматрају да Зета и грађани треба да постану експеримент зато да би се ја онемогућио да се кандидујем за градоначелника Подгорице и да Зети не врате ништа што јој је отето 1957. године, онда су у грдној заблуди и немам дилему да ће грађани Зете адекватно одговорити на овај бруталан покушај угрожавања њиховин интереса – каже Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:26