Будући изглед новог градског гробља / -ПГ биро
18/09/2021 u 07:29 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Погребне услуге градиће на Ћемовском пољу крематоријум и алеју заслужних грађана

У оквиру гробља планирана jе изградња 39 хиљада гробних мјеста, крематориjум, розариjум, осариjум, колумбариjум, алеjа заслужних и угледних грађана

Ко је све заинтересован за градњу прве фазе новог гробља на Ћемовском пољу знаће се у понедјељак за када је заказано отварање понуда. Прва фаза гробља, како објашњавају из предузећа Погребне услуге на чијем је Срђан Миљанић, обухвата изградњу приступног трга, комеморативног трга, пет капела, диjела оградног зида и првог блока гробница. За ове намјене предузеће је опредијелило преко милион и по еура, а у цијену је урачунат ПДВ.

– Реализација пројекта новог гробља планирана је у двије фазе. Прва фаза обухватиће изградњу приступног трга, комеморативног трга, пет капела, диjела оградног зида и првог блока гробница. Површина комплекса новог гробља ће износити 296.000 квадратних метара, а предвиђена jе изградња 39.000 нових гробних мjеста. У оквиру гробља планирана jе и изградња крематориjума, розариjума, осариjума, колумбариjума, алеjа заслужних и угледних грађана, као и парковска површина са линеарним зеленилом – саопштили су из Погребних услуга.

Изградња новог гробља била jе планирана у Кокотима и за таj простор jе дониjет урбанистички проjекат. Међутим, локација је касније промијењена кроз измјене Просторно урбанистичког плана Подгорице па је гробље планирано иза Зетатранса на Ћемовском пољу. Планирано је да сви радови буду завршени до краја 2022. године.

Грађани измирују обавезе

Предузеће Погребне услуге питали смо колико им дугују грађани и на шта се односе та дуговања.

– Потраживања коjа се односе на закуп гробних мjеста и осталих услуга коjе друштво пружа се измируjу радовном динамиком, у супротном друштво поступа у складу са законом регулисаним мjерама – саопштено је из Погребих услуга.

Предузеће има планове и када су у питању гробља Чепурци и Зњагорич.

– Како бисмо реализовали изградњу гробница на седмој фази проширења гробља Чепурци, планирано је расписивање тендера. Радовима ће бити обухваћена изградња око 150 гробница. На градском гробљу Загорич радови се обављаjу планираном динамиком. У току је рушење постоjећег оградног зида и изградња новог, као и изградња гробница. Завршетак радова очекуjемо за мjесец дана, а биће изграђено такође око 150 гробних мjеста. Заступљене гробнице су „А“, „Б“ и „Ц“ типа, а наjвећи броj гробница је „А“ типа коjе имаjу два укопна мjеста. Гробнице се не могу унаприjед закупити, већ искључиво када се смртни случаj догоди – наводе из Погребних услуга.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:56