/ -
21/04/2022 u 10:38 h
А.Д.А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поједини Владини ресори нијесу одобрили студију самосталности Зете: Министарство пољопривреде дало нагативну оцјену

Министарство пољопривреде доставило jе мишљење у коjем се наводи да, са аспекта шумарства, студиjу сматра неодрживом jер се њоме не планира развиjати шумарство

Министарство здравља, Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма и Управа за катастар и државну имовину нијесу у остављеном року дали мишљење на студиjу о оправданости териториjалне промjене Општине у оквиру Главног града-Голубовци. Да би Министарство јавне управе могло да се одреди о овом документу мора узети у обзир мишљења свих органа. Дакле, процес ка самосталности Зете се отеже и у овом тренутку је исход неизвјестан.

– Када сви органи доставе мишљења на студиjу, ми ћемо упутити подносиоцу инициjативе захтjев за измjене и допуне, коjим ће бити предочени недостаци на коjе су указали сви органи. Према нашоj евиденциjи, Општина Голубовци овом министарству ниjе доставила ургенциjу – кажу из министарства.

Мишљење су доставили Министарство финансиjа и социjалног старања, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство капиталних инвестициjа, Министарство унутрашњих послова, Министарство економског развоjа и Министарство просвjете, науке, културе и спорта.

Министарство пољопривреде сматра да је студија неодржива.

– Министарство пољопривреде доставило jе мишљење у коjем се наводи да, са аспекта шумарства, студиjу сматра неодрживом jер се њоме не планира развиjати шумарство, нити се од шумарства очекуjу приходи. Министарство економског развоjа доставило jе мишљење коjим jе указано на низ недостатака студиjе. Њоме су препознате локациjе за развоj туризма, али се не може закључити да ли ће и како доћи до развоjа туристичких потенциjала, те да су потенциjални проjекти коjи би довели до развоjа туризма у новоj општини неадекватно приказани. Ниjе представљен броj туриста коjи су до сада посjетили општину, као ни процjена броjа туриста коjи би у току године посjећивали туристичке потенциjале, нити jе представљена проjекциjа финасиjских ефеката од туризма у периоду приjе и након евентуалног оснивања Голубоваца као нове општине. Министарство економског развоjа сматра да би приjе заузимања коначног става требало допунити подацима коjи се односе на проjекциjе финансиjских ефеката у периоду приjе и након евентуалног проглашења Голубоваца новом општином – казали су из Министарства јавне управе.

Они наводе да Министарство капиталних инвестициjа, МУП и Министарство просвjете у мишљењима навели су да немаjу суштинских примjедби.

– Министарство финансиjа доставило jе мишљење у коjем се наводи да jе према подацима из достављене анализе, фискални капацитет Главног града, потенциjалне општине Голубовци и Главног града искључуjући Општину у оквиру Главног града-Голубовци израчунат на основу остварених текућих прихода из коjих ниjесу искључени приходи од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта. Напомена је да се текућим приходима, у смислу Закона о финансирању локалне самоуправе, сматраjу општински порези, таксе и накнаде, уступљени приходи, средства Егализационог фонда и остали приходи у складу са посебним прописима, осим накнада коjе су намиjењене за комунално опремање грађевинског земљишта и обезбjеђивање алтернативног смjештаjа. У мишљењу се наводи да jе у студиjи изостављена анализа фискалног капацитета израчунатог на основу расхода на име обрачунатих бруто зарада по становнику, као другог критериjума, односно ниjесу приказани расходи на име бруто зарада по становнику Главног града, проциjењени расходи на име бруто зарада по становнику потенциjалне општине Голубовци, као и расходи на име бруто зарада по становнику Града, након одваjања потенциjалне општине. Констатовано jе да Министарство финансиjа се не може изjаснити на студиjу – кажу из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 01:41