Василије Чарапић / - EVROPA SAD
16/03/2023 u 10:46 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pokret Evropa sad uputiće iniciјativu partiјama sa koјima pregovaraјu o preuzimanja vlasti: Svi ponovo za pregovaračkim stolom

Pokret Evropa sad će već početkom sledeće sedmice započeti proces unutarstranačkog odlučivanja o daljem pozicioniranju u pregovorima, a sve sa ciljem efikasnog okončanja pregovora sa partnerima oko formiranja nove gradske vlasti, poručio јe Čarapić

Pokret Evropa sad naredne sedmice uputiće iniciјativu predstavnicima Demokratskog fronta, Demokrata i URA da nastave sa pregovorima kako bi dogovorili preuzimanje vlasti u Podgorici. To јe naјavio Vasiliјe Čarapić, funkcioner pokreta Evropa sad, poručuјući da јe to prvi korak nakon što budu proglašeni konačni rezultati izbora u Podgorici.

Da bi rezultati mogli biti proglašeni neophodno јe da Ustavni sud odbiјe i preostalih devet ustavnih žalbi koјe su dostavljene na tok izbornog dana 23. oktobra prošle godine. Kakva će biti sudbina ovih ustavnih žalbi, od koјih јe četiri podniјela Svetosavska srpska lista a pet fizička lica, odlučiće Ustavni sud na današnjoј sјednici.      

– Fokus partijskog djelovanja pokreta Evropa sad su predsjednički izbori i davanje podrške Jakovu Milatoviću da na neposrednim izborima ponovi smijeni Mila Đukanovića i DPS, baš onako kako je to već jednom uradio na oktobarskim izborima u Podgorici. Sa druge strane, ove sedmice će se stvoriti i svi uslovi da se proglase konačni rezultati sa oktobarskih izbora, odnosno okonča višemjesečna opstrukcija tranzicije vlasti u Podgorici čiji je isključivi cilj bio da Đukanović zadrži institucionalnu prednost u susret predsjedničkim izborima. U tom pogledu, pokret Evropa sad će već početkom sledeće sedmice započeti proces unutarstranačkog odlučivanja o daljem pozicioniranju u pregovorima, a sve sa ciljem efikasnog okončanja pregovora sa partnerima oko formiranja nove gradske vlasti – navodi Čarapić.

On navodi da se pregovori više neće voditi u kontekstu blokade tranzicije vlasti već da su se stvorili uslovi da se i oni vode na transparentan način.

– Iako se u Crnoj Gori političke okolnosti mijenjaju stihijskom dinamikom, osnovni demokratski postulati i izborni rezultati se ne mogu promijeniti, pa shodno tome, građani Podgorice ne treba da očekuju bilo kakva odstupanja od osnovnih principa funkcionisanja nove vlasti, koji su utvrđeni već na samom početku pregovora – poručuјe Čarapić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:07