/ DAN
21/02/2022 u 10:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољопривреда лична карта Малесије - анкета

Пољопривреда се у Тузима убраја у кључне секторе за економиjу мjеста. У овом крају, препознатом по пољопривреди са великим потенциjалом мjере подршке произвођачима су добродошле. Субвенције стижу и са локалног и са државног нивоа.

Међутим, пољопривредници кажу да то није довољно и наглашавају да су некада од jедне сезоне зараде биле такве да су могли купити било коју пољопривредну машину, а данас jе то немогућа мисиjа. Само они већи произвођачи могу да их купе и то на кредит, са свим субвенциjама и помоћи коју добијају. Непостојање фабрика и погона за прераду меса, млијека, воћа и поврћа већ годинама муче пољопривредне произвођаче. Тренутно су главни откупљивачи трговачки ланци који намећу цијене и највише зарађују.

Економска криза праћена значајним поскупљењем сточне хране и минералног ђубрива на свјетској берзи, додатни је удар и на стандард домаћих пољоривредних произвођача.

Може ли се на локалном нивоу бољим планирањем, ипак ствари померити са мртве тачке. У најави је скоро отварање фабрике чипса, произвођачи кромпира рачунају на гарантовани откуп. Да ли је то довољно за пољопривреднике у Тузима?

Позивамо вас да попуните анкету у наставку овог текста како бисмо заједно допринијели рађању нових, квалитетнијих идеја, чијом би се релизацијом оснажили домаћи произвођачи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:44