Презентацији присуствовао велики број произвођача / -Д.Љ.
20/07/2021 u 09:20 h
Nataša Spaić, Danijela LjucovićNataša Spaić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пољопривредни произвођачи Зете поручили министарству: Помогло би и складиште за поврће

Пођите да видите како изгледа Камионска пијаца, то је срамота за град и државу. Немамо мјеста да излажемо производе, поручио је представницима министарства пољопривредик Срђа Раичевић

Немогућност пласмана и ниске цијене производа главни су проблеми са којима се сусријећу произвођачи, казали су јуче пољопривредници из Зете представницима Министарства пољопривреде на презентацији агробуџета у Општини Голубовци. Пољопривредници су поручили да су од нове Владе очекивали много више.

Начелник у Дирекцији за стачарство Ранко Богавац представио је мјере подршке из агробуџета за ову годину. Он је навео да је предвиђена подршка унапређењу сточног фонда, унапређењу квалитета сировог млиjека, подршка за набавку механизациjе, прикључака и опреме у функциjи примарне производње, као и подршка инвестициjама за изградњу бунара и бистиjерни.

Пољопривредни произвођач из Матагужа Срђа Раичевић навео је да су им највећи проблеми пласман и цијена производа.

–Надао сам се да ће бити промјена у агробуџету када су се десиле промјене у Црној Гори. Моји родитељи су без подршке државе подизали четворо дјеце. Ја сам 70-их година од продаје рода са два рала под лубеницом могао да купим трактор без подршке државе, а сада за ту исту количину не могу да купим двије гуме за трактор. Моја нада да је била да ће се нешто промијенити. Имају два мјеста гдје се излажу производи. Пођите да видите како изгледа Камионска пијаца, колико је неусловна то је срамота за град и државу. Немамо мјеста да излажемо. У Матагужима умјесто да имамо складишни центар како бисмо од сунца склонили парадајз у тај простор се складишти детерџент, уље. Мјере које представљате не дају разултате јер се нигдје међу њима не помињу вишкове производа. Не дајете ви нама него ми вама, ми пунимо буџет. Килограм лубенице је десет центи, а код Винке у Голубовцима је 45 центи, парадајз са Камионске се купује за 35 центи, а у пиљарама је еуро. Ту министарство може да реагује – навео је Раичевић.

Начелница дирекције за савјетодавне послове у области сточарства Драгана Кандић Перовић саопштила је да је било доста улагања у производњу, али врло мало у смјештајне капацитете.

–Није извршена презентација мјера које се предузимају у случају појаве вишкова тржних производа, а ми и то имамо. Као што смо одреаговали када су у питању вишкови сира, кромпира тако имамо и мјере како да реаагујемо у случају да се појаве вишкови производа – поручила је Кандић Перовић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Зете Рацо Добровић указао је да су пољопривредни произвођачи дошли у, како каже, ружну и тужну ситуацију.

–Био сам један од најјачих произвођача, а сада то што произведем није сигурно да ћу да продам. Подгорица има 20 хладњача које уништиавају тржиште Зете и Малесије. Ја сам прошле године продавао 11 килограма парадајза за 1,10 еура, тако ће и ове године да се деси. Предлажем да се смањи увоз, немојте да увозите оно што ми имамо – навео је Добровић.

Веселина Марковића је интересовало које услове мора испунити да би могао добити одређени број грла оваца да се бави сточарством. Ранко Богавац је навео да мора имати адекватан објекат у којем би могао смјестити јагњице, те да тај објекат мора бити капацитета минимум 30 грла.

Новица Кликовац из Бистрица указао је да је биљна производња запостављена, док је Андрију Анђушића занимало колико произвођач мора да посједује земљишта да би се добиле субвенције за бунар.

–Прошле године у Зети је у августу ископано 500 бунара јер су тада постојећи пресушили. Ви јавним позивом дајете рок да се пријавимо до 1. јула за субвенције, а бунари пресушују у августу – навео је Кликовац.

Ранко Богавац је поручио произвођачима да се инцијативом обрате министру и укажу на проблеме са којима се сусријећу.

Произвођач Божидар Шишевић оцијенио је да сва прича произвођача нема ефекта јер они не могу промијенити агробуџету. Он је произвођачима дао савјет да следеће године прије него се изгласа агробуџет сви сједну за сто и систематизују проблеме и обавијесте надлежне. Он је представнике министарства упознао и са проблемима када је у питању пчеларство.

–У Савезу пчелара имамо монопол одређеног круга људи, то су људи који 20 година управљају и одређују приоритете у плечарству. Ја сам покушавао да иницирам расправу. До данас ми немамо податке о стању пчелињег фонда у Црној Гори. Министарство је немоћно да са овим агробуџетом мијења стање у пољопривреди – поручио је Шишевић.

Ранко Богавац поручио је Шишевићу да припреми иницијативу ка министру и да га обавијести о стању у пчеларству.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:35