Kuči traže da se više ulaže u poljoprivredu / foto: Mićko Vujisić, Dan
14/03/2024 u 08:46 h
Nataša Spaić, Mićko VujisićNataša Spaić, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljoprivrednici Kuča traže da se više ulaže u stočarstvo: Nema ručka bez mesa i sira

Glavni grad bi trebalo više da ulaže u stočarstvo jer nijedan ručak bez malo sira i mesa ne valja, saopštio je Vaselj Nuculović, mještanin Kuča, na jučerašnjoj prezentaciji lokalnog agrobudžeta.

Programom podsticajnih mjera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je projektovan na 276.000 eura, za direktnu podršku stočarstvu je namijenjeno 15.000 eura.

– Meni ne treba nikakva pomoć, uzeo sam što sam uzeo i dosta sam uzeo. Lijepo je baviti se pčelarstvom i maslinarstvom ali je uzgoj stoke veliki problem. Teško je vjerovati ovim vlastima posle 30 godina havarije. U Kučima ima nekoliko mladih bračnih parova i greota je ne dati im makar deset krava. Komšija prodaje kilogram sira devet eura, kilo jagnjetine je 12 eura, teletine deset eura. Trebalo bi što više stoke za uzgoj nabavljati jer je ona održala narod u teškim vremenima. Uspjeh za Kuče bi bilo da se za deset porodica obezbijedi po 10 krava – rekao je Nuculović.

”Kilogram sira je devet eura, kilo jagnjetine 12 eura, teletine deset eura. Uspjeh bi bio da se za deset porodica u Kučima obezbijedi po 10 krava, rekao je Vaselj Nuculović

V.d. rukovodilac Službe za poljoprivredu Boris Spalević je saopštio da je saglasan sa konstatacijom da je stočarstvo bitna grana poljoprivrede.

Poljoprivrednik Zdravko Manojlović traži od Grada da mu obezbijedi plac kako bi mogao da se bavi stočarstvom.

–Na Kakarickoj gori sam bio zauzeo plac, sagradio temelj ali su mi ga porušili. Na tuđem imanju držim 20 krava. Meni ne trebaju nikakve pare, ja tražim da mi se da plac da bi sagradio štalu i to Glavni grad može da mi pomogne. Ja ću taj plac otplaćivati na deset godina, 15 godina, ili koliko treba – rekao je Manojlović.

Boris Spalević je naveo da je Glavni grad prepoznao da postoji barijera kada je u pitanju legalizacija objekata.

– Ovo je nešto što se prepoznaje kao problem. Valjalo bi da formirate jednu radnu grupu kako bi zajednički napravili dokument – naveo je Spalević.

Borislav Bulatović je ukazao da je 15.000 eura koje su namijenjene za podršku pčelarstvu malo.

–U dva podgorička udruženja pčelara imamo oko 600 članova i ova cifra koja je opredijeljena je mizerija. Nisam protiv ali zašto niste opredijelili da nam date po dvije pogače za pčele koje su tri eura? Mi smo registrovani pčelari u Ministarstvo poljoprivrede i tamo piše koliko košnica imamo – rekao je Bulatović.

Žele se da nisu mogli otvoriti siraru

Jadranka Živković je rekla da je željela da napravi siraru ali da su joj iz ministarstva saopštili da ne ispunjava standarde.

–Država mi je rekla da nemam nikave uslove da bih otvorila siraru. Ja imam 3.000 kvadrata zemljišta – rekla je Živković.

V.d. rukovodilac Službe rukovodilac Službe za poljoprivredu Boris Spalević saopštio je da Glavni grad ima odluku o postavljanju privremenih objekata na osnovu koje se mogu graditi objekti poput sirare.

Boris Spalević je naveo da sredstva koja su opredijeljena nisu mizerna.

–To je budžet sa kojim mi raspolažemo – naveo je Spalević.

Milovan Pavićević je ukazao da ljudi odlaze sa sela.

– Mi imamo problem što u selima nema nigdje nikoga. Ja bih radije stimulisao ljude koji žive na selu i nemaju stoku, nego one koji imaju stan u centru grada pa dolaze na selo za vikend da rade – naveo je Pavićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:45