/ Зграда чији је инвеститор Индира Међедовић, фото: А.Д.
29/05/2021 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћник директора Тржница и пијаца од фирме добила кредит за рјешавање стамбеног питања, а градила зграду

Помоћници извршног директора Индири Међедовић одобрен jе кредит у износу од 10.000 еура, уз обавезу враћања цjелокупног износа, са припадаjућом каматом, у року од 15 година, у jеднаким мjесечним ратама, казала је Мирјана Пурић, директор Тржница и пијаца Подгорица

Помоћник директора Тржница и пијаца Индира Међедовић добила је од предузећа кредидити по повољним условима од 10.000 еура за рјешавање стамбеног питања, а притом је била инвеститор стамбене зграде у Улици Влаха Буковца на Старом аеродому, како је назначено на грађевинској табли објекта. Међедовић је подигла кредит на 180 мјесеци и треба да врати 10.420 еура. Мјесечна рата за овај кредит јој износи 57,89 еура. На грађевинској табли зграде на Старом аеродому писало је да је стамбени објекат П+2 бруто грађевинске површине 359 квадрата, те да је почетак радова 15. мај 2019. године, а завршетак 15. мај 2024. године. Квадрат стана у овом насељу износи од 1.000 до 1.200 еура.

Како сазнајемо у предузећу Тржнице и пијаце не могу да пронађу документацију која је требало да прати захтјев и одобравање кредита. Извршни директор предузећа Мирјана Пурић није одговорила да ли се у предузећу знало када је Међедовић рјешавала стамбено питање да је била инвеститор зграда.

– На дужност извршне директорице ступила сам 15. марта 2021. године и ни на коjи начин ниjесам учествовала у доношењу одлуке о додjели кредита помоћници извршног директора Индири Међедовић. Сходно надлежностима и професионаланим обавезама, од одговорних лица тражићу да ми доставе комплетну документациjу по овом предмету – најавила је Пурић.

Она је истакла да је сходно Правилнику о рjешавању стамбених потреба у друштву од 11.6.2020. године поступак додjеле средстава за кадрове рjешава се без оглашавања, на предлог извршног директора.

– Помоћници извршног директора Индири Међедовић одобрен jе кредит у износу од 10.000 еура, уз обавезу враћања цjелокупног износа, са припадаjућом каматом, у року од 15 година, у jеднаким мjесечним ратама. Свака до сада доспjела рата на вриjеме jе уплаћена. Поступак рjешавања стамбених потреба кадрова од посебног значаjа спроводи се по захтjеву запосленог – кадра на предлог извршног директора, о чему одлуку доноси Одбор директора. Уговором о кредиту коjи jе закључен, дефинисано jе да се износ новца враћа у случаjу престанка радног односа кривицом запослене, у случаjу преласка рада код другог послодаваца преноси се административна забрана на зараду и у случаjу споразумног престанка износ кредита се измируjе из износа отпремнине – каже Пурић.

Прима плату 1.004 еура

У имовинском картону Индира Међедовић пријавила је да је до августа прошле године примала плату 998 еура, што укупно износи 7.988 еура, док јој је плата од септембра до децембра била 1.004 еура, што је укупно 4.016 еура. Њен супруг Сафет запослен је у Фонду ПИО гдје му је плата 600 еура, што је за годину дана 7.200 еура. Од Скупштине станара зграде Нивел прима мјесечну плату 400 еура, односно 4.800 еура годишње. И он има уштеђевину од 15.600 еура, као и кредит који је подигао 24. маја 2017. године за који дугује 9.351 еуро, а рату плаћа 155 еура.

Индира Међедовић каже да је градила породичну кућу.

– Информишем вас да сам од Тржница и пиjаца добила новчана средства - кредит у износу од 10.000 еура у циљу рjешавања стамбене потребе. Напомињем, да се не ради о никаквим бесповратним средствима или бесповратним кредитима, већ jе риjеч о кредитном задужењу у износу од 10.000 еура коjи се враћа у цjелокупном износу увећаном за одговараjућу камату. Такође, ниjесам инвеститор двиjе стамбене зграде већ jедне породичне куће. У овом случаjу не ради се о побољшању услова за становање, односно реновирању, већ о изградњи нове породичне куће, за шта су и потрошена добиjена кредитна средства. Рата за кредит износи 57,89 еура, колико и стоји у имовинском картону. Износ кредита је 10.000 еура, а укупан износ са каматом који се враћа је 10.420 еура. Кредит сам добила на 180 рата – рекла је Индира Међедовић.

Она је истакла да је кредит за рјешавање стамбених потреба добила на основу Правилника о рјешавању стамбених потреба запослених у Тржницама и пијацама.

– Тим правилником прописано је да Одбор директора друштва на предлог извршног директора доноси одлуку о рјешавању стамбене потребе запосленог кадра од посебног значаја, како сам и ја добила кредит. Средства сам подигла 6. августа 2020. године – каже Међедовић.

Стамбени објекат на Старом аеродрому од 359 квадрата, чији је била инвеститор, Међедовић није пријавила у имовинском картону. Агенцији за спречавање корупције између осталог пријавила је да је власник стана од 53 квадрата и ливаде од 408 квадрата које је стекла куповином. Пријавила је и стамбени кредит који је подигла 10. августа 2020. године од 10.380 еура који мјесечно плаћа 57 еура.

Предсједница Управног одбора предузећа Кристина Мићковић два дана не одговара на телефонске позиве, као ни на питања која смо јој послали. Члан УО Данка Перић казала је да први пут чује да Међедовић посједује зграде на Старом аеродрому.

– Први пут то чујем. Све је било регуларно. Информишите се у Тржницама и пијацама, па ће вам рећи пи-ар и правна служба. Све је документовано како треба. Имате и предсједницу Управног одбора – прокоментариса је Перић.

Члан УО Вук Секулић казао је да га позовемо касније јер није у могућности да разговара с обзиром на то да је дужа прича у питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:08