/ -Архива
23/04/2022 u 09:53 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповићи позивају Општину Тузи да им не шаљу пореска рјешења: Општина Голубовци да заштити Матагужане

Сигурно је да нико не може никоме узети дио територије, без претходне борбе и отпора, на институционалан или други начин, кажу Поповићи

Мјештани Матагужа, браћа Бојан и Немања Поповић позвали су Општину Тузи да становницима овог насеља не шаљу пореска рјешења за некретнине, а Општину Голубовци да се укључи у рјешавање проблема разгарничења. Поповићи поручују да су границе Матагужа утврђене Одлуком о насељима и границама насеља на територији Голубоваца те им није јасно по ком основу се може присвајати туђа територија.

Између Општине Тузи и Главног града нијесу званично одређене границе па се локалне самоуправе руководе Законом о територијалној орагиназацији. По том пропису границе иду линијама катастарских општина.

– Нејасно је по ком основу се неко може позивати на катастарске податке из 1957. године, и на тај начин присвајати територије других општина. Додатни проблем представља то што то раде представници Општине Тузи, који су на руководећим позицијама, а тих катастарских података из 1957. године чак и нема у архиви Скупштине Главног града. Са друге стране, постоје јасно и недвосмислено утврђене границе насеља из 2016. и 2017. године, које су утемељене у оквиру Одлуке о насељима и границама насеља на територији Голубоваца, као општине у оквиру Главног града. Одлука из 2016. године је промијењена годину касније, али је Елаборат о границама насеља Матагужи остао непромијењен – наводе Бојан и Немања Поповић.

image

Бојан Поповић

-Архива

Поповићи објашњавају комшијама из Тузи да се граница Матагужа простире падином брда, источно од црквеног комплекса.

– Ако ову границу посматрамо као замишљену црвену катастарску линију, како то раде нама сусједи из Општине Тузи, онда долазимо до закључка да је све источно од ње дио насеља Врањ, док је све западно од ње дио насеља Матагужи. Западно од те замишљене линије се налази црква Светог Николе и црквено имање, односно територија насеља Матагужи. Можда је ово и превише једноставно објашњено, али је очигледно да се у тој једноставности понеко замисли и "изгуби". Уколико неко сматра да одлуке нису валидне у дијелу територијалних разграничења Врања и Матагужа, онда би се можда ипак требало вратити на историјске записе када је насеље Матагужи било засебна општина, и заузимало много већу територију него данас. Међутим, сигурно је да ту одлуку неће донијети самостално ни представници Општине Тузи, ни представници Општине Голубовци – причају Поповићи.

Бојан и Немања Поповић позивају позивају представнике власти у Тузима да ставе по страни саопштења о компензацијама, ношењу земљишта на леђима и неосновано слање пореских рјешења.

– Предсједник Општине Тузи, као и секретар за урбанизам у овој Општини, оваквим поступцима вријеђају осјећања житеља Матагужа, и Зете уопште. Ми позивамо и представнике власти у Голубовцима, да стану у заштиту свог народа, у овом случају Матагужана, јер тренутном пасивношћу и ћутањем сигурно неће донијети ништа корисно по мјештане села Матагужи. Добро би било да представници власти Тузи и Голубоваца одрже састанак на ову тему, и дају заједничко саопштење по овом питању, без обзира на неслагања и несугласице, и нађу макар привремено рјешење. Сигурно је да нико не може никоме узети дио територије, без претходне борбе и отпора, на институционалан или други начин. Наравно, уколико неко од представника Тузи, а и Голубоваца, сматра да можемо разговарати аргументовано на ову тему, и евентуално помоћи у остваривању неке међуопштинске сарадње, Бојан и Немања Поповић стоје на располагању – поручују Поповићи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:51