У 2020. години пословали са губитном од 56.748 еура / -Архива
13/09/2021 u 12:47 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Порески инспектори испитују сумњиве токове новца у ресторану "Радовче"

Званични приходи школе "Сергије Станић" за 2020. годину износе 2.402.132 еура, од чега су из буџета добили 1.465.355 еура, од привредне дјелатности су остварили 936.777 еура, а пословали са губитном од 56.748 еура, истиче Славица Драшковић

Порески инсепeктори Управе прихода и царина почели су инспекцијски надзор финансијског пословања Школе за средње и више стручно образовање "Сергије Станић" због сумње да се у периоду од 2016. до 2021. године ненамјенски трошио новац из буџета за зараде особља запосленог у "Радовчу" и још 13 објеката, као због и пореског дуга од 238.953 еура који се односи на неизмирене порезе и доприносе на зараде. То је потврдио в.д. директора Управе прихода и царина Александар Дамјановић истичући да је инспекцијски надзор почео прије неколико дана, те да постоји потреба да се подвуче црта.

 

image

Александар Дамјановић

-Архива

Контроле се односе на уплату пореза на добит, додату вриједност и доходак за период од 2016. до 2021. године. Према званичним подацима са сајта Пореске управе за 2020. годину приходи износе 2.402.132 еура, од чега је школа из буџета добила 1.465.355 еура, а из привредне дјелатности 936.777 еура, док су пословали са губитном од 56.748 еура.

– Један од разлога је што ће фокус бити и на контролу јавних установа, а други јер се конктетно тај субјекат бави и привредним активностима имајући у виду да посједују и ресторан. Наше ће бити да исконтролишемо пословање са пореског аспекта. Претпостављам да ће бити потреба да се укључе неки други инспекцијски органи, као што је рецимо Тржишна инспекција. Имајући у виду да у односу на остале установе и школе, они имају обимнију дјелатност, а то се види из биланса, постоји потреба да буду третирани као и сви остали и контролисани у неком периоду, колико то закон допушта, уназад пет година – каже Дамјановић.

”Порески дуг од 238.953 еура односи се на неизмирене порезе и доприносе на зараде

Он није могао прецизирати када ће налаз бити завршен, али је истакао да постоји потреба да буду мало ажурнији и да се, условно речено, убрза инспкцијски надзор, али не на уштрб квалитета.

Како незванично сазнајемо из Министарства просвјете постоји доказ у виду писане изјаве да ниједан еуро није уплаћен за порезе и доприносе запослених из привредне дјелатности школе, већ да се конобари, кувари и остали запослени годинама финансирају из буџета.

image

Славица Драшковић

-Архива

Славица Драшковић, в.д. генералног директора Директората за унутрашњу ревизију Министарства просвјете, науке, културе и спорта прекинула је ову ревизију пословања за 2020. годину због одређених индиција о ненамјенској потрошњи буџетских средстава за зараде особља које обавља привредну дјелатност у ресторану "Радовче" и другим објектима школе "Сергије Станић".

– Унутрашња ревизија је поступила у складу са чланом 26 Закона о унутрашњим контролама у јавном сектору и послала обавјештење министарки Весни Братић. Због карактера унутрашње ревизије у јавном сектору детаљи обавјештења о прекиду унутрашње ревизије могу бити доступни надлежним органима искључиво уз сагласност старјешине органа, односно министарке. Министарство је предузело одређене законске радње и 2. септембра упутило захтјев Пореској управи за контролу пословања школе. Министарсво је заузело став да неће дозволити ненамјенску потрошњу средстава из буџета за финансирање привредне дјелатности која се обавља у школи и има значајне приходе. У овом тренутку можемо да саопштимо је да се ради о материјално значајном износу који упућује на ненамјенско трошење буџетских средстава – казала је Драшковић.

Она је, на основу јавно доступних информација, казала да је школа по билансу успјеха приказала губитак у износу од 56.748 еура у прошлој години, што је на крају дало нето свеобухватни резултат губитка од 58.968 еура.

– За 2019. годину школа је приказала губитак од 146.908 еура што је на крају дало нето свеобухватни резултат губитка од 149.415 еура. Објављени финансијски извјештај за исту годину приказује профит прије опорезивања од 4.839.142 еура што је нетачан податак и доводи у заблуду кориснике извјештаја ове јавне установе. Да ли је јавна установа имала позитиван резултат од 4,8 милиона или губитак од 147.000 еура. Осим тога државна ревизија је објавила извјештај од 26. јула 2017. године и дала негативно мишљење за 2016. годину. У извјештају се наводи "Препоручује се субјекту ревизије да износ обрачунатих пореза и доприноса да зараде које се финансирају из сопствених прихода не евидентира као приход од Министарства просвјете, јер се по основу тога не може очекивати прилив средстава из буџета по основу пореза и доприноса на зараде које се финансирају из сопствених прихода". Са сајта Пореске управе званични приходи школе за 2020. годину износе 2.402.132 еура, од чега је школа из буџета добила 1.465.355 еура, из привредне дјелатности је остварила 936.777 еура, а послује са губитном од 56.748 еура – истиче Драшковић.

Она је казала да је министарка истакла да неће дозволити да се угрози јавни интерес нити јавне финансије, као ни да се дугује порез држави, већ ће предузети радње да надлежни органи испитају документацију о пословању установе.

ШЗВСО "Сергије Станић" има 14 малопродајних јединица, а сви ти објекти се називају "Центри за обуку" укључујући и ресторан "Радовче". Како сазнајемо тим правника из министарства провјерава законитост статута ове школе.

Коментар од бившег директора школе Дарка Вукчевића јуче нијесмо могли добити. Вукчевић није одговарао на телефонске позиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:33