05/05/2022 u 21:08 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Порука ученика Средње медицинске школе: Вршњачко насиље не треба крити, већ пријавити

Школа није у могућности да самa ријеши вршњачко насиље. Поред ње су за то одговорни и држава и родитељи, поручила је Славица Радусиновић, професорица социологије у Средњој медицинској школи

Насиље је оружје слабих, а ненасиље оружје јаких, записао је Махатма Ганди, један од оснивача савремене индијске државе. Том мишљу водили су се ученици Средње медицинске школе који су заједно са професорицом ове васпитно-образовне установе Славицом Радусиновић, припремили презентацију о вршњачком насиљу. Шта је вршњачко насиље, како се оно манифестује, како се препознаје, како га треба спријечити, те да ли га треба крити кроз филм су објаснили ученици ове васпитно-образовне установе.

Директорица школе Ксенија Радоман саопштила је да ће и убудуће радити са ученицима на ову тему како би пробудила свијест о вршњачком насиљу.

Филм о вршњачком насиљу приказан је члановима савјета родитеља ученика ове школе и представницима Центра за стручно образовање. Професорица социологије Славица Радусиновић није крила незадовољство одзивом родитеља, поручујући да се овој важној теми о којој треба да заједнички разговарају, одазвао само један родитељ чије је дијете била жртва насиља.

– Мислила сам да ће се одазвати велики број родитеља јер хоћемо да помогнемо њиховој дјеци, да се спријечи ова опасна појава – навела је Радусиновић.

Она је саопштила да је школама остављено да саме рјешавају вршњачко насиље.

– Ми смо од почетка године имали три случаја вршњачког насиља. Задњи случај се десио са фрактурама лобање. Ми морамо знати да школа није изолована установа већ дио друштвеног система. Све што се нама у друштву дешава прелива се на породицу и друштво. Школа није у могућности да сам ријеши вршњачко насиље. За вршњачко насиље одговорни су школа, држава и родитељи – рекла је Радусиновић.

Радусиновић је представила резултате истраживања о вршњачком насиљу које је урађено прије двије године.

Жртва вршњачког насиља био је ученик Средње медицинске школе Лука Радојевић. Како је испричао насиље је претрпио током основне школе и то је оставило последице по његово здравље.

–Вршњачко насиље не треба сакрити, већ пријавити. Нико није дужан да га трпи и сви треба да се суоче са тим. Цијенимо себе и волимо себе јер је то наше право – саопштио је Радојевић.

Бивша ученица Средње медицинске школе и студент Медицинског факултета Андреа Аџић је навела да сви треба да раде како би се спријечило вршњачко насиље. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 16:37