Гробље Чепурци / -NIKOLA SAVELJIC
09/10/2021 u 07:13 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Поскупљује годишње одржавање гробница

За одржавање гробница на годишњем нивоу грађани ће плаћати 3,12 еура по квадрату умјесто досадашњих 2,50 еура

Грађани ће убудуће за одржавање гробнице на градским гробљима плаћати годишње 3,13 еура по квадрату умјесто досадашњих 2,50 еура. Поскупљење од 63 цента предвиђено је новим цјеновником Погребних услуга, који је припремљен за прву сједницу Скупштине Главног града, а његовим изгласавањем ван снаге биће стављен цјеновник из 2011. године. Новим цјеновником биће уведене цијене за одржавање гробља на захтјев корисника. Тако ће за комплетно уређење и чишћење гроба грађани плаћати 55,65 еура, за прање гробног мјеста благим и ненагризајућим средствима 8,95 еура, а за уклањање увелог цвијећа, биља и остатака изгорелих свијећа 13,80 еура. Чишћење ваза и свијећњака коштаће 8,95, постављање цвијећа по жељи корисника услуге 6,87, а сађење сезонског цвијећа и биља 33,42 еура. За уклањање корова грађани ће плаћати 18,62, колико је потребно издвојити за орезивање украсних грмова и осталог биља око гроба, као и орезивање и уљепшавање садница свијећа, док за постављање гробних ваза, шљунка, анђела и свијећњака треба издвојити 6,87 еура. Цјеновником је прецизирано да за отварање и затварање гроба из којег се врши есхумација или ископ гробница са земљаним предукопом, као и за отварање и затварање гроба у који се преносе посмртни остаци-гробница са земљаним предукопом грађани треба да издвоје 98,13 еура, а за лемљење лименог сандука 16,26 еура. У све ове цијене није урачунат ПДВ.

Мишљење на нови цјеновник дао је Секретаријат за комуналне послове.

–Друштво управља градским гробљем Чепурци на површини од 133.219 квадрата, гробљем Загорич чија је површина 45.000 квадрата, док се гробља у мјесним заједницама Доња Горица, Толоши и гробља у Општини у оквиру Главног града редовно континуирано одржавају. Претходни период обиљежила су финансијска улагања овог друштва у проширивање градских гробља, док се побољшано пружање погребних услуга реализовало квалитетно и континуирано. Предложени цјеновник је формиран на основу елемената за формирање цијена који су прописани чланом 53 Закона о комуналним дјелатностима, а у складу са члановима 15, 16, 17, 18, 19 и 20 Уредбе о ближим елементима и методологији за одређивање цијена комуналних услуга. Овим члановима прописани су елементи за формирање цијена за одржавање јавног гробља, капела и крематоријума, одржавање гробља на захтјев корисника, превоз и пренос покојника и вијенаца и цвијећа– пише у мишљењу Секретаријата за комуналне послове.

У одлуци која је припремљена за сједницу Скупштине Главног града је назначено и шта је предвиђено од радова предвиђено на гробљима Чепурци и Загорич.

–На овим површинама годишње је планирано кашење шест и више пута, а грабуљање осам или више пута, зависно од падавина у току године. Осим ових радова, на гробљима се реализује и одржавање садног материјала, метења и чишћења стаза, комеморативног трга и прилаза, укалањање суве траве, увелог цвијећа и другог отпада, метење, прање и дезинфекција капела, прање стаза, одвоз отпада. Друштво одржава гробља у Доњој Горици, Толошима и општини у оквиру Главног града-Голубовци које обухвата кошење, уклањање суве траве увелог цвијећа и другог отапада и одвоз отпада. На градским гробљима уређивање и одржавање се реализује у континуитету, а погребне услуге су организоване непрекидно и викендом и празницима – пише у скупштинској одлуци. Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 05:23