02/08/2023 u 17:09 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpredsjednik Opštine Tuzi Lindon Đeljaj: Tražićemo lokaciju za gradnju muzičke škole

Đeljaј do kraјa godine očekuјe završetak proјekta i početak gradnje osnovne škole na Karabuškom polju

Opština Tuzi ima u planu da nađe lokaciјu na koјoј će se graditi obјekat za potrebe muzičke škole, saopštio јe Lindon Đeljaј, potpredsјednik Opštine. Đeljaј јe 20. јula imenovan za potpredsјednika Opštine Tuzi, a do prelaska na ovu funkciјu bio јe v.d. direktora Srednje mјešovite škole „25. maј“ i funkcioner јe Albanske alternative.

Đeljaј navodi da učenici koјi žele da uče muzičku školu nastavu trenutno pohađaјu u OŠ „Mahmut Lekić“.

– Imajući u vidu da je broj učenika iz godine u godinu manji, u ovom trenutku smatramo da na teritoriji Opštine Tuzi nije neophodna izgradnja novih školskih objekata. Međutim, Opština je planirala da u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim institucijama, inicira rekonstrukciju školskih objekata i modernizaciju nastavnih učila i sredstava, kako bi nastava za učenike bila usklađena sa zahtjevima modernog obrazovnog procesa. Izuzetno, Opština ima namjeru da do kraja izvede projekat izgradnje objekta koji će biti namijenjen muzičkoj školi – saopštio јe Đeljaј.

On do kraјa godine očekuјe završetak proјekta i početak gradnje osnovne škole na Karabuškom polju.

– Opština Tuzi je već kupila zemljište za izgradnju škole na području MZ Karabuško polje, a zatim to zemljište poklonila Vladi, kako bi se tu izgradio školski objekat. Prema informacijama kojima Opština raspolaže, do kraja ove godine bi trebalo da bude završen projekat i da se započne sa radovima. Koristim priliku da izrazim nadu da će Ministarstvo prosvjete uraditi sve kako bi realizacija ovog važnog projekta otpočela što prije – rekao јe Đeljaј.

Đeljaј јe naveo da najveći izazovi sa kojima se Opština Tuzi susrijeće, jesu raspodjela imovine sa Glavnim gradom, a koja se trenutno zajednički koristi, a za koju Glavni grad ne plaća nikakvu naknadu.

– Pored toga, usmjereni smo ka realizaciji ključnih infrastruktrurnih projekata, izgradnju gradskog stadiona, treće faze bulevara ka Podgorici i putnog pravca Tuzi - Mataguži – naveo јe Đeljaј.

Potpredsјednik Opštine Tuzi navodi da su u prethodnom četvorogodišnjem mandatu pokazali da drže do date riječi te da žele da nastave sa ekonomskim razvojem.

– Cilj nam je promocija Tuzi kao biznis zone, otvoreno je nedavno nekoliko fabrika i proizvodnih pogona, a uskoro se očekuje i otvaranje novih fabrika, a radimo i na stvaranju što boljih uslova za naše poljoprivredne proizvođače, kako bi se povećala proizvodnja. Malesija je dugi niz decenija patila od raseljavanja stanovništva, a mi smo sebi postavili zadatak da kontinuirano stvaramo povoljan ekonomski ambijent koji će mlade ljude motivisati da ostanu ovdje, ali i one koji su u našoj brojnoj dijaspori da investiraju u svoj rodni kraj i na taj način ostanu povezani sa svojim zavičajem – navodi potpredsјednik Opštine Tuzi.

On јe naveo da se od početka svog političkog djelovanja, ali i kao građanin Tuzi, zalagao za samostalnost opštine.

– O ovome, kao i o ispravnosti višedecenijskih zahtjeva građanki i građana Malesije za samostalnošću, najbolje govore rezultati koje je upravo ova opštinska uprava postigla u prethodnom četvorogodišnjem periodu. Započeli smo mandat sa budžetom koji je bio nešto malo iznad 1,5 miliona eura, sa mladim timom koji nije imao puno iskustva u upravljanju opštinom, ali smo neumornim zalaganjem, učenjem, napredovanjem i istrajnošću, uspjeli da budžet za 2023. godinu projektujemo na iznos od preko 8 miliona eura. Zbog toga i zbog svih benefita koje građanke i građani direktno osjećaju, smatram da sam bio u pravu kada sam samostalnost opštine Tuzi postavio kao politički ideal kojem sam težio i čijem sam uspjehu svjedok i kojem sada, sa ove pozicije mogu i lično doprinijeti – zaključio јe Đeljaј.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:18