/ -
24/02/2022 u 12:52 h
А.Д.А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предата иницијатива: ОШ „Сутјеска” да буде културно добро

Иницијатива коју потписују архитекта Милета Боjовић, ванредни члан ЦАНУ-а, Проф. др Рифат Алихоџић и архитекта Александар Ашанин предата је Управи за заштиту културних добара.

Предата је иницијатива да ОШ "Сутјеска" аутора архитекте Андрије Маркуша постане културно добро. Иницијатива коју потписују архитекта Милета Боjовић, ванредни члан ЦАНУ-а, Проф. др Рифат Алихоџић и архитекта Александар Ашанин предата је јуче Управи за заштиту културних добара. У иницијативи су навели да је ОШ "Сутјеска" пројектована 1972. године, а изграђена 1976. године.

– Недвосмислено се утврђуjе да се овдjе, за ову врсту обjеката у Црноj Гори, ради о jединственом вриjедном обjекту архитектуре у категориjи проjектовања школских обjеката. Тим обjектом на карактеристичан начин значаjно jе у тоj области обиљежено пола виjека до данас, чиме ово дjело налази своjе мjесто у историjи архитектуре на овом простору. Поред великих похвала у употреби овог обjекта, он jе и са броjним признањима од ауторитета струке, посебно публиковањем у књигама и гласилима струке. Школа jе настала у великоj конкуренциjи тог времена, да jе у толикоj мjери прихваћена да jе поред Подгорице, по истом проjекту урађена и у Никшићу и Бару, свугдjе у конкуренциjи других проjеката – пише у иницијативи.

У образложењу иницијативе Бојовић наводи је да објекат почев од волумена, фасада, до детаља, представља искорак од успjешног функционалног и рационалног инжењерско-грађевинског здања до ликовног умjетничког дjела, што га препоручуjе за заштиту, као вриjедно архитектонско наслjеђе XX виjека.

Алихоџић је навео да школа показуjе отпорност на вриjеме иако jе у употреби готово 40 година, те да без сумње заслужуjе да буде дио црногорске културне баштине. Ашанин је навео да сматра ову иницијативу важном у контексту трендова у пројектовању и изградњи школа, коjе карактеришу другачиjи урбанистички и просторни стандарди, неупоредиво нижи од оних коjе jе Маркуш остварио у проjекту ове школе приjе пола виjека.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:16