Nikola Mugoša / Dan
07/09/2022 u 08:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsјednik DIK-a za „Dan“: Birači i partiјe mogu se žaliti i priјe 23. oktobra

Veoma je bitno da izbor sudija Ustavnog suda bude što prije okončan kako nakon odlaska u penziju jednog sudije ne bi došlo do diskontinuiteta kada je u pitanju mogućnost zaštite biračkog prava, navodi Nikola Mugoša, predsјednik DIK-a

Birači, kandidati na listima i podnosioci izbornih lista i priјe 23. oktobra, za kada su zakazani lokalni izbori u Podgorici, mogu zatražiti zaštitu svog biračkog prava, saopštio јe Nikola Mugoša, predsјednik Državne izborne komisiјe za "Dan". On јe naveo da se zaštita biračkog prava ostvaruјe pred Ustavnim sudom.

– Opštinske izborne komisije sprovode aktivnosti na pripremi izbora za izbor odbornika koji su raspisani za 23.oktobar. Državna izborna komisiјa јe tokom ljeta održala i sastanak sa predstavnicima opštinskih izbornih komisija na kojima je bilo riječi o novinama u izbornom procesu koje su nastale kao rezultat uvažavanja ODIHR-ovih preporuka i preporuka NVO sektora. Državna izborna komisija u kontinuitetu vrši nadzor nad radom opštinskih izbornih komisija. Kada je u pitanju zaštita biračkog prava, treba napomenuti da se ona u krajnjoj instanci ostvaruje pred Ustavnim sudom – naveo јe Mugoša.

Mugoša dodaјe da postoji opšte mišljenje da izbor sudija Ustavnog suda treba sprovesti što prije zbog potencijalne potrebe za zaštitom biračkog prava.

– Napominjem da je zakonom definisano da se zaštita biračkog prava ostvaruje u toku izbora. To znači da birači, kandidati na listama i podnosioci izbornih lista mogu zatražiti zaštitu svog biračkog prava i prije 23. oktobra. U tom smislu, jako je bitno da izbor sudija Ustavnog suda bude što prije okončan kako ne bi nakon odlaska u penziju jednog sudije došlo do diskontinuiteta kada je u pitanju mogućnost zaštite biračkog prava – navodi Nikola Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:44