Простор за који Општина тврди да је узурпиран / -
25/04/2023 u 15:37 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsјednik Opštine Zeta tražio reakciјu nadležnih: Da država zaštiti 120.000 kvadrata zemlje na Ciјevni

Imajući u vidu da je reakcija državnih organa bila vrlo ekspeditivna kada su u pitanju firme sa teritorije Zete, očekujemo da će tako ažurno postupiti i prema ovoj zloupotrebi, koja ništa nije manja nego u koritu rijeke Morače, napisao јe Mihailo Asanović

Predsјednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, obratio se Ageniciji za zaštitu životne sredine, Urbanističko-građevinskoj inspekciji i Komunalnoj inspekciji Glavnog grada zahtiјevaјući da se zaustavi uzurpaciјa 120.000 kvadrata opštinsko-državnog zemljišta u naselju Ciјevna. On јe mediјima uz saopštenje prosliјedio video zapis i fotografiјe spornog zemljišta.

– U skladu sa javnim interesom i u interesu zaštite imovinsko-pravnih interesa i zaštite životne sredine naše novoformirane opštine, dužni smo da upitimo javni apel nadležnim državnim organima Agenciji za zaštitu životne sredine, Urbanističko-građevinskoj inspekciji i Komunalnoj inspekciji Glavnog grada i kojima smo se ranije obratili povodom uzurpacije i devastacije prostora, od strane firme Bemaks. S obzirom na to da do sada nije bilo mjera i aktivnosti povodom naših prijava, a mi nijesmo u mogućnosti da preduzimamo upravne mjere i radnje na uklanjanju nelegalne deponije materijala i eksploatacije koja se vrši svakog dana, pri čemu je nastala višemilionska šteta. Firme Bemaks i Geneks su već više od decenije uzurpirale opštinsko zemljište u pojasu pored KIPS-a, gdje su i sami vlasnici urbanističkih parcela, a pored toga su uzurpirali 120.000 kvadrata opštinskog-državnog zemljišta, gdje nesmetano vrše eksploataciju u milionima kubika i drže svoju građevinsku opremu, suprotno zakonu – saopštio јe Asanović.

Zahtiјevamo od državnih organa, navodi Asanović, prije svega Vlade, resornih ministarstava i inspekcija, da ne zatvaraju oči.

– Ko ima pravo da na državnom zemljištu vrši otimanje resursa i pretvara ih u sopstveni profit. Za sve ovo imamo dokaze i dokumentaciju, u šta će se i sami uvjeriti posjetom ovoj lokaciji, koja će uslijediti, nadamo se jako brzo. Informišemo javnost da je predsjednik opštine, na ovom prostoru prilikom posjete u više navrata doživio otpor i neprijatnost od zaposlenih, koji nijesu dozvoljavali pristup, jer je navedena firma zaštitila prostor – rekao јe Asanović.

Asanović očekuјe da će nadležni ekspeditivno postupiti.

– Imajući u vidu da je reakcija državnih organa bila vrlo ekspeditivna kada su u pitanju firme sa teritorije Zete, očekujemo da će tako ažurno postupiti i prema ovoj zloupotrebi, koja ništa nije manja nego u koritu rijeke Morače. Opština posјeduјe video snimak i fotografije prostora. Stoga ćemo tražiti sanaciju i povraćaj u pređašnje stanje i retroaktivno naplatiti korišćenje zemljišta i nadoknadu eksploatacije prirodnih materijala i nema te zloupotrebe od strane bilo koje firme pred kojom ćemo zatvoriti oči, jer će ruka pravde, nadamo se pokucati na svačija vrata, jer su nas zato, uostalom birali građani, da štitimo njihov interes, a ne interes bilo kog pojedinca – poručio јe Asanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:23