Ђорђе Сухих / -Архива
01/12/2021 u 07:39 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Скупштине Главног града Сухих поручио: Савјете мјесних заједница имаће до краја године

Сматрао сам да би најбоље било да избори у мјесним заједницама буду истовремено са локалним изборима, наводи Сухих

Мјесне заједнице у пуном капацитету могле би да профункционишу до краја године када се очекује да буде завршена процедура избора чланова савјета, саопштио је Ђорђе Сухих, предсједник Скупштине Главног града. Формирање савјета у 39 мјесних заједница предвидјела је нова одлука о МЗ која је усвојена крајем јуна, а након што је ранији пропис оспорио Управни суд. По новој одлуци, свака мјесна заједница има савјет који броји пет чланова. По једног члана предлажу градоначелник, клуб одборника парламентарне већине и клуб са највећим бројем одборника из реда опозиције, док преостала два кандидата бира одбор за избор и именовање. Ово скупштинско радно тијело већ два пута је продужавао рок за достављање предлога за чланове савјета, а процедура још није окончана.

– Мјесне заједнице треба да функционишу јер грађани имају захтјеве. Ми смо направили минимум како би оне функционисале јер представници опозиције нису дали своје представнике у провременим тијелима. Представници мјесних заједица су изабрани као привремено радно тијело. Када је била ранија одлука о мјесним заједницама, ја сам говорио да би најбоље било да избори у мјесним заједницама буду истовремено са локалним изборима, па ми је тада саопштено да одуговлачим – навео је Сухих.

Сухих наводи да ће након што одбор за избор именовање заврши свој дио посла, опозицији упутити допис да доставе своје представнике за члана савјета мјесне заједнице.

– Овако како сада ствари стоје, мјесне заједнице се брзо могу организовати. Очекујем да то може бити завршено и до нове године, да све мјесне заједнице могу профункционисати у пуном капацитету – рекао је Сухих.

Предсједник Скупштине Главног града подржава акцију градске управе која већ мјесец дана обилази грађане по мјесним заједницама како би саслушала њихове потребе у циљу креирања буџета Главног града за наредну годину.

– То је добра идеја. Знам да ће многи то одмах прокоментарисати како се сад тога сјетио и увијек то поистовјећујемо са активностима око избора. Ово се не би могло повезати са изборима, а јесте добар потез и добро је да се то спроводи пред крај године како бисмо могли да испланирамо – поручује предсједник Скупштине Главног града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:38