Становници се жале на облаке прашине / Дан
11/01/2022 u 06:58 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предузеће Путеви нема намјеру да дислоцира сепарацију из Махале

Житељи насеља у чијем непосредном комшилуку ради постројење годинама се жале на услове у којима живе и на више адреса послали су петицију са скоро 300 потписа тражећи измјештање сепарације

Становнике Махале који траже да се дислоцира сепарација Путева, коју препознају као озбиљног загађивача околине, посјетили су представници Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма и казали да су се укључили око рјешавања проблема. Тврде да су им обећали да ће се озбиљно позабавити предоченим проблемом. Житељи овог насеља у чијем непосредном комшилуку ради постројење годинама се жале на услове у којима живе, али нико од надлежних до сада није реаговао. Они су на више адреса послали и петицију са скоро 300 потписа тражећи измјештање постројења.

– Посјетили су нас директор Директората за екологију Душан Бугарин и Љубиша Конатар, директор Директората за инспекцијске послове и лиценцирање одмах након што смо им послали иницијативу. Бугарин ме иначе, позвао да дођемо код њих, међутим на моју иницијативу они су дошли код нас. Оставили су утисак да су се већ укључили око овог проблема и рекли да ће се озбиљно позабавити да пронађу најбоље рјешење колико је у њиховој надлежности. Путеви раде више него икада. Гуше нас. Радили су и кад је дувао сјеверни вјетар и то без квашења. Узалуд сам тога дана звао инспекцију. Тражимо да се дислоцира сепарација са обале ријеке – рекао је Саша Бошковић, мјештанин.

Из Главног града одговорила им је Ивона Међедовић, руководилац Службе за остваривање извршне функције градоначелника. Она је казала да Путеви од свог оснивања неопходне припремне радове за уградњу асфалта -дробљење камена и припремање асфалтне масе, обавља на истом мјесту које је у својини Главног града, односно предузећа.

– Свјесни смо чињенице да у тренутку постављања машина простор није био насељен, или бар не у мјери у којој је то случај данас. Вјерујемо да су суграђани, у моменту изградње кућа, били информисани да се у непосредној близини налази база Путева, али су се ипак одлучили за изградњу. Вјерујемо и то да је до изградње дошло јер су били упознати да ове машине нијесу штетне по околину. Постројење за дробљење камена је специјална машина која не садржи материје које могу угрозити људско здравље. И поред чињенице да постојећа асфалтна база није имала негативан утицај на животну средину, одлучили смо се за набавку нове. Она, поред савремене технологије, у производном процесу поштује највише стандарде заштите животне средине. Као што сте и раније информисани од Управе за инспекцијске послове, односно еколошког инспектора који је имао увид у сву неопходну документацију, укључујући и елаборат о процјени утицаја на животну средину Путеви су испоштовали све процедуре, те нема основа да му се одузме право коришћења сопствене имовине и захтијева дислоцирање постројења – пише у одговору Међедовић.

В.д директора Агенције за заштиту животне средине Милан Газдић одговорио је да они нијесу надлежни ни за доношење планских докумената, нити за измјештање.

– Елаборати процјене утицаја на животну средину на које надлежни органи за заштиту животне средине издају еколошке сагласности садрже програм мониторинга -мјерења параметара животне средине на који објекат имају највише утицаја. Законом о животној средини је утврђено да правно лице или предузетник које загађује или може узроковати загађење животне средине, је обавезан да спроводи мониторинг у скалду са посебним прописима и те податке доставља надлежном органу јединице локалне самоуправе на чијој је територији лоциран и Агенцији. Агенција ће обавиејстити Еколошку инпекцију како би предузеће упутило на обавезу достављања података утврђеним програмом праћења утицаја на животну средину – пише у одговору Газдића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:52