Зелена пијаца Гинташ / -Д.Љ.
07/07/2021 u 08:50 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предузеће Тржнице и пијацe не занима пропис о самима себи

Одлука доприноси увођењу бољег комуналног реда и одржавања на пијацама, навела је Соња Новићевић из Секретаријата за комуналне послове

Централна јавна расправа о Одлуци о пијацама није привукла пажњу грађана, њихових изабраних представника у парламенту али и без представника Тржница и пијаца, предузећа задуженог да спроводи пропис. Свима је изгледа све јасно.

Соња Новићевић, водитељка одјељења за правне послове Секретаријата за комуналне послове, казала је да је разлог за доношење одлуке доношење новог Закона о комуналним дјелатностима.

– Чекало се прије свега на доношење подзаконских аката који се тичу Правилника о минимуму квалитета и обима послова за обављање комуналних дјелатности. Како је Влада донијела тај акт прошле године приступило се измјени ове одлуке која се углавном односи на усаглашавање норми са законом и подзаконским актима. У принципу неких посебних намета нема за грађане и учеснике робног промета на пијацама, већ се само доприноси увођењу бољег комуналног реда и одржавања пијаца. Тиче се дакле услова на тезгама, објектима који служе за продају. Ту су и обавезе пружаоца комуналних услуга, а у овом тренутку су то Тржнице и пијаце које имају закључен уговор са Главним градом. Овом одлуком ће се афирмисати боље уређење самих односа на пијаци, а што је у сваком случају за грађане погодност – навела је Новићевић.

Одлука између осталог прописује да је на пијаци забрањено продавати одређене производе рецимо хљеб, пециво, месо и прерађевине од меса.

–Забрањено је продавати робу за исхрану која је кварна или на којој постоје знаци кварења, држати запаљиве, експлозивне и друге материје опасне по здравље грађана, излагање живине за продају ван кавеза, затим не могу се уносити столови тезге привремене објекте на пијачни простор или преправљати и преграђивати постојеће без посебног одобрења вршиоца комуналне дјелатности које управља пијацом. Не смију се продавати производи на пролазима пијаце, бацати отпатке, покварену робу и отпад ван посуда за сакупљање отпада, држати амбалажу око продајног мјеста, као и излагати производе на земљи и на нехигијенски начин – наводи се у одлуци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:35