У центру града и дијелу преко Мораче преко 100 километарa азбестних цијеви / Дан
14/05/2022 u 07:27 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предузеће Водовод и канализација: Кроз старе цијеви и крађу „исцурило” 19,4 милиона кубика воде

За 19,4 милиона кубика воде изгубили смо преко милион еура, саопштио је Филип Макрид, извршни директор Водовода

Током прошле године из цјевовода Водовода просуло се 19.400.567 кубика воде . Ти су подаци садржани у извјештају и раду овог предузећа за 2021. годину.

Како је назначено у документу губици од 49,14 одсто су на нивоу претходних година. У документу је назначено да су прошлој години потиснули 39.483.443 кубика воде, а фактурисали 20.082.876.

”На основу друге врсте анализе ти губици су и већи и просто не треба камуфлирати суштину на основу само два наведана податка, оцијенио је Михаило Бурић, инжењер хидрогеологиjе

Извршни директор Водовода Филип Макрид објашњава да су губици у Подгорици „лијепи“ у односу на Водоводе у Даниловграду, Цетињу... Макрид наводи да су за 19,4 милиона кубика воде изгубили преко милион еура.

image

Филип Макрид

Дан

–Губици су рапидно почели да расту када је Подгорица почела да се шири. Ширењем мреже, поготово у приградским насељима, долази до губитака. Двадесет осам одсто губитака су технички- цурење, процуривање, док преостали дио чине нелегални прикључци и крађа воде у љетњем периоду. Једини лијек да се поједина насеља регулишу јесте да се замијени водоводна мрежа а то није јефтин посао, а поготово у приградским насељима. Треба сигурно 40 до 50 еура по метру дужном да би замијенили цијеви. У најјужем центру града и дијелу преко Мораче има преко 100 километара азбестних цијеви и кад кренеш да их мијењаш неко ће питати зашто те, а не друге. Ја немам ништа спорно да се постави и 100 питања под условом да имамо паре да то радимо. Требало би наћи мало новца да у наредном периоду борба са губицима буде питање стратегије на мало дужи период – навео је Макрид.

То да jе у подгоричком водоводу фактурисано 20 милиона кубика воде, а да су губици 19 милиона кубика воде, ниjе за озбиљну стручну анализу, то може да служи само као податак за економичност пословања предузећа, оцијенио је Михаило Бурић, инжењер хидрогеологиjе и специjалиста за воде.

image

Михаило Бурић

Дан

– Питање режима експлоатациjе изворишта, утицаjа климатских промjена и губитака у водоводноj мрежи су пар екселанс стручна питања, и не могу се третирати ад хок, политички и од ока. То jа стално презентирам онима коjи су надлежни, али узалуд. Своjевремено сам некако успио да прогурам моj концепт преко Удружења водовода Црне Горе у санациjи губитака у водоводима Црне Горе, па jе чак по том основу УНДП финансирао израду проjектног задатка јер сам оваj проблем открио jош 1985. године, када сам радио за Бар. Губици су огромни до бесмисла. У Водоводу Бара званично - 75 одсто. Оваj податак за Водовод Подгорице не може дати тачност. Мислим да су на основу друге врсте анализе ти губици већи и просто не треба камуфлирати суштину на основу само наведана два податка. Вjеруjем да Водовод Подгорице као озбиљна компаниjа располаже и другим потребним подацима коjи могу дефинисати проблем до краjа – рекао је Бурић.

Пословање завршили са 13.544 еура

Предузеће Водовод прошлу годину је завршило са 13.594 еура добити.

Укупни остварени приходи предузећа износили су 13.524.591 - од продаје воде одвођења и пречишћавања отпадних вода приходовано је 10.457.378, приход од активирања роба и услуга услуга износио је 654.017, по основу одржавања атмосферске канализације 156.547, док су приходи по основу радова и услуга износили 1.215.093. Остали пословни приходи износили су 1.041.554 еура. Док су ванредни приходи износили 1.007.527 еура. Пословни расходи предузећа износили су 12.153.610, од чега је највише новца, и то 6.440.926 еура отишло на трошкове зарада и накнаде. За материјалне трошкове и енергију потрошено је 2.473.913, за производне услуге 426.603, за амортизацију 1.288.777, а за нематеријалне трошкове 1.371.125 еура. Расходи финансирања су 2.224.363 еура.

Бурић препоручује да се у коришћењу вода укључи и струка.

– Ми у Црноj Гори имамо озбиљан проблем, jер jе буквално сприjечен рад домаћег знања наших стручњака из области вода, коjих имамо у довољном броjу. Док то не буде риjешено такви ће нам бити фалични подаци и анализе у области вода. Мислим да jе то кључно питање, без коjег нема напретка. Jа сам као експерт за воде нудио сарадњу, да рjешавам питања финкционисања вода, са аспекта изворишта и климартских промjена коjе су изазвале катастрофалне последице. Понудио сам то Регионалном водоводу, Водоводу Подгорице (са коjим сам био постигао договор после чега се више ниjесу jављали) и Водоводу Даниловграда за коjе сам изворишта створио баш jа. Нико од њих неће да ангажуjе домаће знање, тако да сам jа одустао од предлога, jер више требам jа њима него они мени. Зашто настављаjу упорно погрешно да раде, то jе питанjе за њих – сматра Бурић. Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:24