Одборници ДПС-а и СД нису присуствовали пленуму / -Архива Дана
10/05/2022 u 06:58 h
Nataša Spaić, Milica VuјisićNataša Spaić, Milica Vuјisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предузеће Водовод и канализација Тузи утврдило цјеновник: Старт на рачунима 1,32, а кубик воде 0,43 еура

Скупштина је усвојила информацију о стању имовине Општине Тузи за прошлу годину чија је вриједност процијењена на 951.700 еура

Предузеће Водовод и канализација Тузи утврдило је цјеновник услуга по којем ће се грађанима наплаћивати испоручена вода. Сагласност на овај документ стигла је од одборника у Скупштини Општини Тузи, осим представника ДПС- а и СД-а, који се нису појавили на скупштинском засиједању. По усвојеном цјеновнику фиксни дио цијене, популарно назван "старт", на мјесечном нивоу ће износити 1,32 еура по кориснику, док ће кубик воде коштати 0,43 еура по кубику. Ради се о цијенама без ПДВ- а, а физичка и правна лица нијесу раздвојена. Досад је воду у Тузима наплаћивало подгоричко предузеће по знатно нижим тарифама. Тако је фиксни дио цијене, за физичка лица, био 0,96 еура, а кубик воде 0,31 еуро. И овдје се ради о цијенама без ПДВ-а. Цјеновник није изазвао посебну пажњу одборника па се нико није ни укључио у расправу.

Директор предузећа Водовод и канализација Есмин Бећовић саопштио је да је цијена утврђена на основу методологије за регулаторне дјелатности комуналних услуга.

–Цијена би била доста већа да није било споразума предсједника Општине Тузи са Подгорицом гдје је договорено одржавање пумпи од стране Главног града, што укупно чини износ од 250.000 еура. Ово највише иде на руку грађанима Малесије и предузећима због тога што би цијена воде била много већа – рекао је Бећовић.

Констатована оставка Дукаја

Констатована је оставка Мараша Дукаја, директора Пијаца. Предсједник Скупштине Општине Тузи Фадил Кајошај је саопштио да је Дукај именован за министра јавне управе.

Усвојена је информација о стању имовине Општине Тузи за прошлу годину. Представник Општине Агим Сиништај саопштио је да је вриједност имовине 951.700 еура.

– Укупна вриједност канцеларијског намјештаја и ситног инвентара је 124.609 еура, транспортних средстава 122.946, а готовог новца у трезору и жиро-рачуну општине има има 598.609. Када је у питању непокретна имовина Општина Тузи је власник парцеле чија је вриједност 105.534 еура – рекао је Сиништај.

Одборник Бошњачке странке (БС) Аднан Пепић саопштио је да се парцела која се броји у непокретну имовину општине налази на Карабушком пољу и да је она поклон становника овог краја.

– Наша очекивања су велика. Ова парцела има 3.000 квадрата. Први смо који су нешто допринијели општини, а исто очекујемо и да општина нешто уради – рекао је Пепић.

Дата је сагласност и на одлуку о критеријуму и начину расподјеле средстава женском предузетништву. Секретар за економски развој Шефко Курпејовић саопштио је да је за ову намјену опредијељено 60.000 еура. Одборник БС-а Мевлудин Диздаревић указао је да би требало основати бизнис центре, те да би посебну пажњу требало обратити на сиво тржиште.

Одборници су дали сагласност на одлуку о ублажавању финансијских последица услед пандемије изазаване вирусом корона на основу које ће сва физичка лица у овој години бити ослобођена плаћања пореза на непокретност. Потпредсједник Општине Тузи Иван Иванај саопштио је да је ово још један начин да се помогне грађанима. Дата је сагласност да за директора КИЦ-а Малесија буде именован Васељ Беришај који је сада обављао функцију в.д. директора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:32