Кривокапић / - SASAMATIC
18/12/2021 u 13:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Премиjер честитао Дан Подгорице: Иза нас jе вриjеме страдања и рушевина

Подгорица jе у протеклих готово осам децениjа доживљавала своjе крупне индустриjске и инфраструктурне узлете, па и деградациjу, али jе упркос свим изазовима постала мjесто коjе jе оправдало статус Главног града, наводи Кривокапић у честитки

Предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић честитао jе 19. децембар - Дан Главног града руководству и грађанима Подгорице.

- Све даље иза нас jе вриjеме страдања и рушевина, коjих смо дужни да се сjећамо да би наша и наредне генерациjе знале праву вриjедност данашнjег мира, слободе, плурализма, демократиjе и пута ка европском просперитету.

Подгорица jе у протеклих готово осам децениjа доживљавала своjе крупне индустриjске и инфраструктурне узлете, па и деградациjу, али jе упркос свим изазовима постала мjесто коjе jе оправдало статус Главног града. Поред тога што jе државни административни центар, она своjом међународном умреженошћу и стратешким инфраструктурним конекциjама, тек треба истински да оснажи своjу регионалну позициjу и међународну доступност и препознатљивост. Додатно инвестиранjе у мреже стратешке путне инфраструктуре, жељезнички и ваздушни саобраћаj, Подгорицу ће учинити значаjниjим европским центром и раскрсницом.

Еколошки потенциjал Главног града коjи jе од националног значаjа, потребно jе додатно заштитити и далекосажно обезбиjедити, како би се нjегово богатство умножило и како никада више не би били у ситуациjи да зарад нечиjих партикуларних или лукративних интереса, будемо свjедоци девастациjе општег добра од ког зависи будућност и развоj нашег сjевера и jуга.

Окренутост ка обновљивим изворима енергиjе, производнjи здраве хране, воћа и поврћа, те риjетког љековитог биља, снажниjем промовисанjу културне и природне баштине, коjа ће доприниjети унапређенjу туристичке понуде Црне Горе уопште, изазови су за привредну диверзификациjу на државном нивоу, али и за нjен средишнjи дио коjи има све услове да у блискоj будућности постане регионални, па и европски центар, какав jе у биодиверзитетском и орнитолошком погледу циjели Скадарски басен.

Децентрализациjа и диверзификациjа привредних активности, процеси су коjе иницирамо активиранjем четири стратешка проjекта ове Владе. Од Главног града се очекуjе дисперзиjа градског jезгра, улаганjе у локалну канализациону, периферну водоводну, електричну и путну, образовну инфраструктуру коjе би грађанима Подгорице понудиле нове и богатиjе животне садржаjе и могућности - наводи се у честитки премиjера Кривокапића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 05:54