Локација гдје је планирана изградња колектора / Иван Петровић Ипе
11/12/2021 u 07:19 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Препорука Министарства екологије: Испуст у Морачу мора бити низводно од колектора због заштите водоизворишта Бољесесте

Студиjе доказуjу да постоjи посредна веза подземних вода коjе се допуњаваjу из Мораче и изворишта Бољесестре, па постоји забринутост од потенциjалних ризика загађивања изворишта посебно усљед хавариjског изливања или престанка рада построjења, наводе из министарства

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма препоручило је да се испуст за пречишћење отпадне воде треба урадити низводно од будућег постројења за пречишћавање отпадних вода јер би се на тај начин спријечиле евентуалне нежељене последице по квалитет воде на изворишту Бољесестре. Због тога је овај државни орган препоручио да се доради пројектна документациjа на начин што ће се кроз њу третирати ово питање и сагледати могућност да се испуст за пречишћене отпадне воде измjести низводно од планираног построjења. Министарство подсјећа да су формирали комисију за ревизију документа која је донијела одлуку у вези са локацијом колектора коју је овај државни орган прихватио.
– Комисиjа је указала да jе посебно важно сагледати утицаj изградње построjења на водоизвориште регионалног система водоснабдиjевања - Бољесестре, будући да jе у последњоj децениjи забиљежен значаjан пад издашности свих изворишта на подручjу Црне Горе, па и овог. С обзиром на констатан пад издашности овог водоизворишта (нарочито драматичан у 2020. години), а да jе као наjвећи узрок таквог стања препознат утицаj човjека, односно експлоатациjа шљунка и пиjеска из корита риjеке Мораче, могло би се очекивати да такво стање утиче на квалитет воде водоизворишта. Иако jе примарни циљ изградње построjења смањење загађења вода риjеке Мораче (у коjу ће се испуштати пречишћене отпадне воде), а самим тим и заштита подземних вода Зетске равнице, поставља се питање евентуалног утицаjа пречишћене отпадне воде коjа се из построjења испушта у Морачу на квалитет воде на изворишту Бољесестре, посебно у случаjу акцидента, будући да се локациjа построjења налази на око 1,5 до 2 километра узводно од зоне санитарне заштите изворишта. До сада урађене студиjе на ову тему доказуjу да постоjи посредна веза подземних вода коjе се допуњаваjу из Мораче и изворишта Бољесестре. У том смислу и постоjи забринутост од потенциjалних ризика загађивања изворишта посебно усљед хавариjског изливања или престанка рада построjења – наводе из министарства.

С обзиром на значаj изворишта Бољесестре за регионално водоснабдиjевање Црногорског приморjа и утврђену посредну хидрауличку везу са водама Мораче, преко алувиjалне равни у Грбавцима, у циљу спрjечавања евентуалних нежељених посљедица по квалитет воде на изворишту Бољесестре, jедно од рjешења jе да се испуст за пречишћене отпадне воде спроведе низводно од планираног построjења, поручују из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:21