Лазарела Калезић / -Архива
11/06/2021 u 15:42 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приходи само од путева са употребном дозволом

Да би се управљало дијелом државног пута услов је да он има употребну дозволу и тек када је добије може се пренијети локалној самоуправи на одржавање, навела је Лазарела Калезић

Да би Главни град могао убирати приходе од накнаде за коришћење дијела државног пута који пролази кроз насеља тај путни правац мора бити пренијет локалној самоуправи на одржавање уз услов да он има употребну дозволу. То је на јучерашњој централноj jавноj расправи о одлуци о накнадама за коришћење општинских путева Главног града, која као новину предвиђа увођење накнаде за коришћење државних путева, саопштила Лазарела Калезић, секретарка за саобраћај. Овај вид накнаде уводи се за правна и физичка лица али и за предузетнике,.

– Када су се дефинисала права и обавезе за коришћење путне инфраструктуре било је доста приче око тога да ли она када се заврши прелази негдје на управљање. Логично је било да када нам се већ даје за право да одржавамо тај дио инфраструктуре која пролази кроз наша насеља да приходи од тога дијела пута буду дио буџета. Законом је дефинисано да се та средства која се слију у буџету по овим основу користе за одржавање путне инфраструктуре а то подразумијева обнављање хоризонталне и вертикалне сигнализације, освјетљење, све оно што се подразумијева да би путни правац био ефикасан и добар за коришћење. Да би се управљало дијелом државног пута услов је да он има употребну дозволу и тек када је добије тада се може пренијети локланој самоуправи на одржавање – саопштила је Калезић.

Калезић је навела да одлука прецизира и у којем се случају плаћа ова накнада.

–Правна и физичка лица и предузетници за коришћење путева плаћаjу накнаду за ванредни превоз, годишњу накнаду за закуп путног земљишта, годишњу накнаду за закуп другог земљишта коjе припада путу, накнаду за постављање цjевовода, водовода, канализациjе, електричних водова, електронских комуникационих водова, гасовода и нафтовода на путу. Такође, дефинисана jе и годишња накнада за коришћење комерциjалних обjеката коjима jе омогућен приступ са пута, зависно од врсте, категориjе и површине обjекта.Треба имати на уму да Секретариjат за саобраћаj доноси рjешења коjим се одобрава коришћење пута, док Управа локалних jавних прихода на основу ових рjешења обрачунава висину накнаде. Приходи од накнаде су приход буџета и користе се за одржавање и заштиту општинских путева – навела је Калезић.

Иначе, интресовање за ову расправу показао је поред екипе „Дана” још и одборник ДПС-а Слободан Бошковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:53