Лазуре комплекс и марина / фото: К.М.
23/06/2021 u 08:00 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријетње силом стигле код надлежних органа

Власник комплекса "Лазуре‘‘ у Мељинама тврди да нема обавезу да изгради рибарску луку, представници рибарских удружења не одустају од захтјева

Поводом недавног захтијева Удружење произвођача рибе Црне Горе и Удружење професионалних рибара на мору "Шквер", у којем од компаније "Империо Холдингс Лимитед" ДОО, као власника хотела "Лазуре & Марина" у Мељинама, као и од Владе Црне Горе, траже да им омогући да користе 16 везова за бродове до 10 метара, позивајући се на уговор од 15. априла 2011. године који је с Владом ЦГ склопио поменути инвеститор, стигао је и одговор извршног директора компаније Вјачеслава Пустарнакова, у којем тврди да рибари обмањују јавност.
Каже да су уговором о закупу/коришћењу морског добра закљученом 14.новембра 2016. године између "Империо Холдингс Лимитед" доо и Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе (ЈПМД), преузели обавезу финансирања и изградње нове луке у складу са одобреним пројектом и грађевинском дозволом надлежног органа, а након завршетка радова обавезу да уреде, опреме и ставе у функцију луку у складу са прописима и условима које мора испуњавати изграђена и опремљена лука наутичког туризма, наводе у саопштењу.
Како даље наводе, из уговора као и просторно-планске документације, произилази недвосмислено да инвеститор има обавезу не да изгради рибарску луку него да обезбиједи одређени број везова у марини за потребе насеља Мељине. Урбанистичко-техничким условима од 1.9.2015. године, који представљају саставни дио уговора са ЈПМД, изричито је наведено да је лука на подручју Лазарет "планирана за потребе хотелског комплекса Лазарет и локалног становништва".
-Рибарска лука као посебни објекат не представља обавезу коју је инвеститор преузео. Када је инвеститор преузео коришћење лучког подручја, везове за своје пловне објекте у тадашњем Лазарету користило је 25 власника барки и становника Мељина, међу којима је и одређени број рибара. Сви наведени власници барки и становници Мељина задржали су везове у Марини "Лазуре". За коришћење везова, инвеститор у протеклом периоду није вршио наплату локалном становништву, наводи Пустарнаков.

Катић сматра да марина није мјесто за рибарске коче

Стеван Катић, предсједник општине, казао је, да је локална самоуправа у овом случају медијатор између компаније и рибара и да би разговоре свакако требало наставити у правцу налажења најоптималнијег рјешења.
-Моје лично мишљење је да марина Лазуре није мјесто за рибарске коче, јер је у Мељинама направљен елитни објекат. Инвеститори који су улагали у тај комплекс су добар и квалитетан примјер свим инвеститорима како садржај треба сачувати, градити у конзерваторским условима и заштитити наше ресурсе. С друге стране, изградња праве рибарске луке је приоритет, посебно Министарства пољопривреде. Средства за изградњу такве врсте објекта су већ обезбијеђена, остаје да се утврди да ли је то локација у Зеленици, која је предвиђена кроз план обалног подручја, каже Катић.
Марко Кисе из Удружења произвођача рибе Црне Горе поручује да од захтјева не одустају.
- Тражимо од Владе и Министарства пољопривреде да заштите наше интересе и иницирају нови састанак у просторијама Владе, гдје би главни услов био наш предлог који смо им послали 4.маја 2020.године, поручио је Кисе.


Истиче и да је надлежна интер-ресорна комисија изласком на лице мјеста утврдила још у јуну 2019. године да је инвеститор испунио све прописане услове за разврставање марине Лазуре у луку наутичког туризма.
-Међутим, представници наведених удружења Марко Кисе и Силвио Тонсати тада већ отворено јавно иступају, захтијевајући изградњу рибарске луке, истовремено саопштавајући да у супротном Влада ЦГ неће донијети одлуку којом ће Лазуре и званично бити проглашена марином. Након тога, Министарство саобраћаја и поморства поново је упутило интер-ресорну комисију са задатком да утврди да ли постоји испуњеност услова за рибарску луку. Комисија је, након увида на лицу мјеста, утврдила да нема основа да сугерише смјернице за изградњу рибарске луке по којима би евентуално поступао инвеститор. Инвеститор већ пуне двије године чека да буде донесена одлука о разврставању марине, иако је упућивао и поновљене захтјеве за одлучивање ресорним министарствима, тврди Пустарнаков, истичући да су о пријетњама рибара да ће силом ући у марину обавијестили надлежне државне органе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:46