Привредници желе самосталност / -Архива
28/09/2021 u 07:28 h
А.Д.-М.Л.В.А.Д.-М.Л.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Привредници из Зете сматрају да би се боље развијали као самостална општина: Правимо паре, шаљемо их Подгорици, а добијемо мрвице

Много би љепше било да можемо сав новац који иде Главном уложимо у Зету, јер је то много више новца него што Подгорица издваја за нас. Ми би се тада много брже и боље развијали него сада. Не би купили мрвице што нам Подгорица да, каже Лука Стајовић

У очекивању резултата студије која ће показати да ли Општина у оквиру Главног града Голубовци може постати одржива као самостална општина или политичке одлуке коју је најавила скупштинска већина на државном нивоу у корист самосталности, привредници из Зете, са којима смо разговарали,у већини сматарају да би било боље да троше колико и зараде, а не колико им се да. Они наводе да би самосталношћу општине имали већи буџет, те не би морали никоме да се моле за асфалтирање улица, приступних путева, паркинга, расвјете... Сматрају да би у локалној заједници имали више слуха за рушење разних бизнис баријера и да би се више окренули ресурсима које имају, попут приобаља Скадарског језера.

Појавиле су се и прве незваничне процјене из студије по којима би приход општине дошао до 1,6 милиона а то је довољно само за оперативне издатке. То је ипак, много више него што су из Главног града званично саопштавали да се из Зете у буџет Главног града слије 374.000 еура.

Власник пословног центра Лука Стајовић сматра да би све оно што он сада као привредник плаћа Главном граду остало у Зету од чега би се она развијала.

image

Лука Стајовић

-Архива

– Све што припада Зети, а што сада узима Главни град треба да остане овдје да се Зета развија. Ако могу Тузи које имају много мање становника зашто не би могли и ми. Имамо пуно привредника, пољопривредних произвођача, доста прихода од туризма, а и дио Плантажа и аеродром припадају Зети. Велике изворе имамо од пољопривреде да би могли да будемо самостална општина. Много би љепше било да можемо сав тај новац који иде Главном граду да уложимо у Зету, јер је то много више новца него што Подгорица издваја за нас. Ми би се тада много брже и боље развијали него сада. Не би купили мрвице што нам Подгорица да. Нацрт студије је показао да Зета може да приходује само 1,6 милиона што сматрам да није тачно. Плаћамо разне дажбине које иду Подгорици умјесто да остану овдје – каже Стајовић.

Угоститељ Слободанка Милошевић вољела би да је Зета самостална општина и да сам новац који сада иде Подгорици остаје њима.

image

Слободанка Милошевић

-Архива

– Много дажбина се плаћа за овај локал, а од тога Зета нема ништа. Зашто би новац који ми уплаћујемо ишао Подгорици, а онда Главни град одлучивао колико је нама довољно и давао нам онолико колико они сматрају да треба. Сматрам да је нереално да само 1,6 милиона еура Зета може да приходује. Приходи су сигурно много већи, јер имамо доста и пољопривредника. Зета може да направи много више пара и од Тузи, а и више него што добија од Подгорице – каже Милошевић.

Алигрудић: Срце каже једно, новчаник друго

Власник пољопривреде апотеке Младен Алигрудић каже да ако срцем размишља волио би да Зета добије општину, али ако размишља економски мисли да они то не могу да издрже.

– Сваком Зећанину би било драго да имамо општину, али ако рационално размишљамо сматрам да Зета не може да издржава свој општински апарат. Без обзира на сву ситуацију треба трезвено размишљати и треба да људи који доносе одлуке све добро ставе на папир и добро извагају. Нијесам сигуран да би та опшина из сопствених средстава могла да опстане. Ту нећемо имати бенефите нити од аеродрома, нити од КАП-а од којих би могли да убрамо добре приходе, јер их је неко гимнастиком избацио из Зете и ми у том дијелу од највећих привредних субјеката немамо никакаве користи. У том дијелу плашим се да нећемо имати новца за самоодржавање.Рационално када размишљам мислим да немамо од чега да живимо и да буџет не би могао да се пуни од сопствених средстава. Тај буџет који би општина скупила једва би успијевао да администрацију прикрпи, а камоли за било какве капиталне инвестиције реализује. Ту треба да преовлада разум – сматра Алигрудић.

Власник пумпе Миленко Челебић сматра да би се Зета боља развијала да су самостална општина.

– У Зету би се улагало и помагало би се мањим привредницима, али и производња би била боља. Више бих волио да новац који сад дајемо за дажбине остаје овдје. Са својим буџетом знало би се колико смо потрошили, колико нам је остало, јер паре су оне које имамо, а не оне које се дају. Можда би се паметније и трошиле и чувале. Све што је самостално је теже, али на крају године је милије. На крају крајева не морамо никоме да се молимо да нам закрпи рупе – каже Челебић.

Ветеринар Снежана Калуђеровић наводи да би као житељке Зете вољела да буду самостални. Као примјер неорганизованости наводи то што скупо плаћају депоновање отпада, а смећа има на све стране.

– Мислим да превише овај народ носи на леђима администрацију. Мора то мало рационалније да буде. Средства везана за самосталност треба да израчунају људи који се у то разумију. Не бих знала да ли може финансијски Зета да опстане као самостална. То боље стручњаци знају – истиче Калуђеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:03