02/06/2023 u 17:10 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Projekat Tribute predstavljen na forumu EU strategije Jadransko - Jonske regije

Tribute je u kontekstu Strategije prepoznat kao projekat od strateškog značaja za razvoj održive urbane mobilnosti, što je izazov na koji je Podgorica odgovorila izradom digitalnog katastra saobraćajne signalizacije, inovativno riješenom bazom podataka koja omogućava planiranje razvoja saobraćaja u gradu.

Projekat TRIBUTE, koji Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada već treću godinu sprovodi u okviru EU Programa jadransko-jonske saradnje (ADRION), predstavljen je na osmom Forumu EU Strategije Jadransko-jonske regije (EUSAIR). TRIBUTE je u kontekstu Strategije prepoznat kao projekat od strateškog značaja za razvoj održive urbane mobilnosti, što je izazov na koji je Podgorica odgovorila izradom digitalnog katastra saobraćajne signalizacije, inovativno riješenom bazom podataka koja omogućava planiranje razvoja saobraćaja u gradu, ali i upravljanje njegovim tokovima i procesima.

Izrada katastra jedna je od osam pilot akcija sprovedenih u partnerskim gradovima TRIBUTE-a u kojem pored Podgorice učestvuju Milano, Ljubljana, Maribor, Zagreb, Sarajevo, Novi Sad i Patras, a koji su predvođeni stručnjacima Politehničkog instituta iz Milana. U okruglom stolu o TRIBUTE-u na Forumu EUSAIR-a predstavljena je i Mreža formirana u okviru projekta s ciljem da okupi što veći broj zainteresovanih da se svojim znanjem i iskustvom uključe u zajedničkom traganju za najboljim rješenjima za urbanu mobilnost, te za prenošenje najboljih praksi.

image
-

 

Okupljanje projektnih partnera radi razgovora o projektu u Sarajevu iskorišćeno je i za okupljanje predstavnika Mreže koju je iz Podgorice predstavljao Blažo Crvenica iz NVO Biciklo.me, dok su podgorički dio projektnog tima TRIBUTE predstavljale članice gradskog IPA tima Albina Međedović i Teodora Kusovac.

image
-

Crvenica je iskazao zadovoljstvo zbog učešća na ovom forumu i ukazao na značaj održive urbane mobilnosti. "Grad koji se širi kao što je to Podgorice ima problem sa načinom organizacije saobraćaja kao i podizanjem kvaliteta života judi. Naša organizacija se već duži niz godina bavi temom održive urbane mobilnosti i zadovoljstvo nam je što smo dio projekata koji pozivaju na saradnju, razmjenu iskustava na regionalnom i evropskom nivou.

image
-

Ova mreža je jako otvorena za gradove, opštine i civilni sektor i ovo je zajednički zadatak na kojem svi treba da radimo da bi u budućnosti imali gradove koji su napravljeni za čovjeka, a ne samo za automobile", poručio je Crvenica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
PROJEKAT TRIBUTEEU
26. april 2024 00:33