Староварошани принуђени да паркирају аута по улици / -Д.Љ.
20/03/2022 u 07:00 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Промјене режима саобраћаја у Старој вароши донијеле и доста посла за Комуналну инспекцију: Тешко се навикавају на једносмјерне улице

Дио Улице Петра Прље је једносмјерaн и тиме је велики проблем направљен. Сада је већи промет аута у осталим улицама, причају Староварошани

Становници Старе вароши нашли су се у безизлазној ситуацији јер немају мјеста за паркинг. Кажу да су принуђени да паркирају возила по улицама, уз стрепењу да ће им бити написана казна за непрописно паркирање. Они наводе да им додатно отежава то што се улице Сава Лубарде и Спаса Николића дуго раде, као и недавна промјена режима саобраћаја у дијелу Улице Петра Прље са двосмјерног на једносмјерни.

image

У дијелу Улице Петра Прље једносмјеран саобраћај

-Д.Љ.

Мјештанин Зоран Михаиловић каже да нигдје у Старој вароши нема паркинг мјеста и да је то велики проблем.

image

Зоран Михаиловић

-Д.Љ.

– Навикли смо да је Улица Петра Прље двосмјерна. Однедавно је у једном дијелу саобраћајнице она сада једносмјерна. Ако треба до центра града да идемо, морамо да кружимо поред Школе за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“. Зауставио ме је саобраћајни полицајац и написао ми казну 40 еура – казао је Михаиловић.

Са њим се слаже и Фатима Турковић.

– Немамо се гдје паркирати. Ако оставимо ауто код полигона, нађемо га уништено. Пола Улице Петра Прље је постала једносмјерна, па полиција кажњава. На једну страну су радови, на другу полиција – навела је Турковић.

image

Непрописно паркирана возила

-Д.Љ.

Уклањаће непрописно паркирана возила

Из Комуналне инспекције су саопштили да су прошлог мјесеца у Староj вароши дjеловали превентивно. Они су истакли да ће у наредном периоду сва непрописно паркирана возила из Старе вароши бити уклањана сходно Закону о безбjедности саобраћаjа.

– Имаjући у виду тек измиjењен режим саобраћаjа, дjеловали смо на начин што смо непрописно паркираним возачима у Староj вароши остављали обавjештења на вjетробранским стаклима, као опомену – навели су из Комуналне инспекције.

Они истичу да је у дjеловима града у ком стање саобраћаjа у мировању ниjе било на задовољаваjућем нивоу, односно на мjестима гдjе jе регистован значаjан броj непрописно паркираних возила, а гдjе jе то било могуће, приступило се промjени режима саобраћаjа из двосмjерног у jедносмjерни.

– Након промjене режима саобраћаjа, на диjелу саобраћаjнице коjим jе забрањено саобраћање возила исцртаваjу се паркинг мjеста. На таj начин обезбjеђуjу се додатна паркинг мjеста и несметано функционисање саобраћаjа. То је био и jедан од захтjева коjи су становници Старе вароши изниjели приликом састанка у вези са планирањем будућих активности и проjеката Главног града – саопштили су из Комуналне испекције.

Драго Ћетковић истиче да инспекција није кажњавала возаче због непрописног паркирања, те да нема мјеста гдје би се у Старој вароши могао направити већи паркинг.

– Људи су принуђени да се паркирају по улици. У Улици Петра Прље су промијенили режим саобраћаја. Тиме је велики проблем направљен, сада је већи промет аута у осталим улицама. Велики је број аутомобила и цијели град је оптерећен тиме – казао је Ћетковић.

Мјештанин Марко Крстовић сматра да је једини начин рјешавања проблема паркирања да се направи подземна гаража на неколико етажа, на мјесту гдје је полигон.

image

Марко Крстовић

-Д.Љ.

– Неколико пута је долазила Комунална инспекција и упозоравали да се склоне аута, нијесу кажњавали. Треба направити подземну гаражу, а изнад ње игралиште да и дјеца имају простор за игру. Мислим да би било боље да се почне са кажњавањем, јер је ово хаос. Људи који имају дворишта требали би да аута паркирају испред својих кућа. Када би се направила гаража треба омогућити људима који имају пребивалиште у Старој вароши да имају паркинг простор, уз неку приступачну мјесечну цијену. Људи се паркирају гдје стигну, пјешаци не могу да прођу – казао је Крстовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:14