/ -
12/10/2023 u 11:52 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest u OŠ "Milorad Musa Burzan" zbog prerasporeda učenika

Komisija je donijela Odluku, 4. oktobra, kojom se učeniku VII razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, vaspitna mjera premještaj u drugu školu, do kraja osnovnog obrazovanja izvšava premještajem u OŠ „Milorad Musa Burzan“, saopštili su iz Ministarstva prosvjete

Roditelji đaka Osnovne škole "Milorad Musa Burzan" okupili su se jutros ispred škole dok su đaci ušli u učionice u znak protesta zbog prerasporeda jednog đaka iz OŠ "Oktoih". Oni se ne slažu sa odlukom Ministarstva prosvjete o prerasporedu učenika strahujući da će, kako navode njegovo problematično ponašanje negativno uticati na sve đake. Desetak minuta nakon što su stajali roditelji ispred škole obratila im se direktorica škole Milica Vuković, koja je rekla da je škola zauzela identičan stav kao što je i njihov, ali da je Ministarstvo prosvjete ostalo pri odluci.

– Jutros me veća grupa roditelja sačekala ispred škole i bila sam negdje i zatečena. Roditeljima sam rekla da imamo večeras sastanak Savjeta roditelja i da to što imaju prezentuju na tom sastanku. Naša škola se obratila Ministarstvu prosvjete. Poslala sam svoje mišljenje kao pedagoški rukovodilac škole, kao i mišljene PP službe, ali sastav tročlane komisije donio je odluku koja je suprotna našem mišljenju. Juče u popodnevnim časovima je zvanično naša škola dobila odluku da će dijete pohađati našu školu, koje još nije upisano kod nas. Moje je da ponovo kontaktiram ministarstvo i da iznesem stavove i mišljenje većine roditelja. Kao rukovodilac moram uvažiti i mišljenje roditelja, i ministarstvu se obratiti pismenim putem. Dalju odluku donijeće ministarstvo jer su oni krovna institucija. Nadam se da će se naći neko optimalno rješenje koje će biti u korist svih, u interesu prije svega đaka, naše škole, ali i djeteta koje prelazi iz susjedne škole. Nadam se da ćemo naći neki kompromis, a to možemo samo zajedničkim snagama i uz dogovor - rekla je Vuković za "Dan".

Jedna od okupljenih roditelja Branka Višekruna, očekuje da će se naći rješenje za problem.

– Kada nas je saslušala direktorica škole je rekla da je saglasna sa nama i uvažila je naše stavove. Dogovor je da se uprava škole obrati Ministarstvu prosvjete, a mi ćemo se večeras sastati na Savjetu i odlučiti o daljim koracima. Nadamo se da će se sve završiti na na dobrobit prvo djece, a onda naravno i škole kao institucije - kaže Višekruna.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da imajući u vidu da je Nastavničko vijeće OŠ „Oktoih“ donijelo odluku kojom se učeniku VII razreda, izriče vaspitna mjera premještaj u drugu školu do kraja osnovnog obrazovanja, te da škole kojima se obratila OŠ „Oktoih“, nijesu bile saglasne sa premještajem učenika, Ministarstvo prosvjete je saglasno odredbama člana 66 a Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju obrazovalo komisiju koja odlučuje o izvršenju izrečene vaspitne mjere.

– Odredbom člana 66a stav 3 zakona, propisano je da je prije donošenja odluke obavezno pribaviti mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta. Komisija se obratila roditeljima imenovanog učenika, koji su dostavili traženo mišljenje, u kom su istakli da bi zbog udaljenosti od mjesta stanovanja i organizovanja prevoza do škole, te vršenja nadzora nad maloljetnim djetetom, učenik, trebao bi da nastavi školovanje u OŠ „Vuk Karadžić“. Međutim, OŠ „Vuk Karadžić“, je dostavila mišljenje u kome je detaljno obrazložila činjenice i istakla razloge zbog kojih nije saglasna da se ovaj učenik VII razreda, premjesti u navedenu školu. Tako je između ostalog, istaknut postojeći broj učenika u odjeljenjima VII razreda, koji ne omogućava povećanje broja učenika u odjeljenjima, u skladu sa zakonom – saopštili su iz ministarstva.

Oni navode da imajući u vidu sve to, Komisija se obratila direktoru OŠ „Milorad Musa Burzan“, zahtjevom za davanje mišljenja u cilju izvršenja izrečene vaspitne mjere, kao i roditeljima imenovanog učenika.

– Direktorica ove škole dostavila je traženo mišljenje, u kom između ostalog navodi da premještaj učenika u njihovu školu nije adekvatno rješenje, i da bi za učenika bilo bolje manje okruženje, škola sa manjim brojem učenika, kako bi mu se posvetila dodatna pažnja i redovno pratilo ponašanje. Komisija je razmatrala spise predmeta i cjelokupnu dokumentaciju, te uvidom u bazu podataka koju vodi škola u okviru Informacionog sistema obrazovanja Crne Gore (MEIS), utvrdila je da su imajući u vidu broj učenika koji su raspoređeni po odjeljenjima VII razreda, ima uslova za upis ovog učenika u OŠ „Milorad Musa Burzan“. U cilju izvršavanja izrečene vaspitne mjere Komisija je cijenila, uz iskazanu saglasnost rodiltelja da učenik bude upisan u OŠ „Milorad Musa Burzan“, da će nova škola, odnosno novo okruženje, uz buduće aktivno učešće i punu podršku roditelja, ali i škole i drugih stručnih službi i institucija, biti podsticajno za učenika, putem pozitivnog uticaja promjene sredine - kažu iz ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora navode da postojeći broj učenika raspoređenih u odjeljenjima sedmog razreda, omogućava izvršenje izrečene vaspitne mjere u navedenu školu.

- Komisija je cijenila i činjenicu da je u školi organizovana psihološko - pedagoška služba, kao i da je Ministarstvo prosvjete dana 29. septembra dalo saglasnost na još jednog izvršioca na radno mjesto pedagoga, čime  će se dodatno unaprijediti rad pedagoško - psihološke službe.

Prema tome, Komisija je prije donošenja odluke pribavila mišljenje roditelja učenika kome je izrečena vaspitna mjera i direktora škole u koju se učenik premješta, čime je ispoštovala proceduru propisanu zakonom. Komisija je donijela Odluku, 4. oktobra, kojom se učeniku VII razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, vaspitna mjera premještaj u drugu školu, do kraja osnovnog obrazovanja izvšava premještajem u OŠ „Milorad Musa Burzan“. O izvršenju ove odluke stara se škola, to jeste direktor. Odredbom člana 82 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, propisana je nadležnost direktora ustanove koji između ostalog, organizuje i rukovodi radom ustanove, odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih, ali i obezbjeđuje jednakost učenika u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, u skladu sa njihovim sposobnostima. Komisija nije imala utvrđenu nadležnost da dijete premjesti u drugu ustanovu, osim u školu, u skladu sa zakonom. Prema tome u navedenom postupku u cjelini je ispoštovana zakonska procedura, poštujući prava djeteta i najboilji interes djeteta, imajući u vidu da je pravo na školovanje pod jednakim uslovima, kao i osnovno školovanje obavezno i garantovano Ustavom Crne Gore – zaključuju u ministarstvu.

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:01