/ -
31/01/2024 u 10:59 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PUP Glavnog grada: Podgorica do rijeke Cijevne

Granica sa Zetom, prema mapama iz PUP-a, ide rijekom Cijevnom do mosta i tu se penje ka Botunu tako da bazen crvenog mulja i kompletan kompleks KAP-a je u sastavu Podgorice

U Prostorno urbanističkom planu Podgorice, iz 2014. godine, možete naći različite mape za Glavni grad, Zetu i Tuzi. Na kartama o administrativnoj podjeli, koje objavljujemo, jasno su označene opštinske granice. Granica sa Zetom ide rijekom Cijevnom do mosta i tu se penje ka Botunu tako da bazen crvenog mulja i kompletan kompleks KAP-a je u sastavu Podgorice. Upravo ovo je dio oko koga se spore Podgorica i Zeta, a posve je jasno dokle je Podgorica.

image
-

Neodređenost Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore ne pomaže u sporu oko granica. U članu 8 piše da se granice lokalne samouprave, po pravilu, poklapaju sa područjem katastarskih opština koje ulaze u njen sastav. Sledeći stav istog člana kaže da ako se granice jedinica lokalne samouprave ne poklapaju sa granicama naselja, odnosno katastarskim opštinama to se rešava sporazumno, odnosno na arbitraži.

Zeta traži teritoriju kompletne KO Cijevna, odnosno sve parcele do iznad KIPS-a, dakle to je nekoliko kilometara od rijeke Cijevne kojom ide granica pa Glavni grad to i spori. Problem je i KO Dajbabe jer je njen obuhvat po sredini KAP-a, pa bazen crvenog mulja je Zeta, a uprava je Podgorica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:05